Úgy ennék valami sütit? De mit süssek? Jönnek elő a kérdések, nyáron az ember inkább a könnyed, gyümölcsös finomságokat kívánja, de ahogy közeledik az ősz, egyre jobban előtérbe kerülnek a fűszeres ízek.
A FŰSZERES PISKÓTÁHOZ
-
tojás
5 db
-
kristálycukor
10 dkg
-
liszt
10 dkg
-
mézeskalács fűszerkeverék
0.25 kávéskanál
-
Rama Vajas Íz
5 dkg
A KRÉMHEZ
-
tej
2.5 dl
-
Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás
3 dkg
-
kezeletlen narancs reszelt héja
1 db
-
Rama Vajas Íz
20 dkg
-
porcukor
15 dkg
A DÍSZÍTÉSHEZ
-
ét bevonó
5 dkg
-
kezeletlen narancs
1 db
Lépés 1
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből és az összes kristálycukorból kemény habot verünk.
Lépés 2
Óvatosan hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a felolvasztott Rama-t, végül lazán beleforgatjuk a fűszerrel elkevert lisztet.
Lépés 3
A tésztából 28×30 cm-es lapot sütünk, előmelegített sütőben, 175 fokon. A sütés után levágunk belőle egy 28×13 cm-es csíkot, ez lesz a sütemény alja. A másik darabbal kibéleljük az őzgerinc formát.
Lépés 4
A krémhez a pudingporból, a tejből és a reszelt narancshéjból pudingot főzünk. A tej egy részét kikeverjük a pudingporral, a többi tejet pedig felforraljuk a reszelt narancshéjjal. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a pudingporos keveréket, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Lépés 5
A porcukrot kihabosítjuk a Rama-val majd belekeverjük a kihűlt pudingot. A kész krémből félreteszünk 5 evőkanálnyit a díszítéshez, a maradék krémet pedig a piskótával kibélelt formába töltjük.
Lépés 6
A 28×13 cm-es piskótalapot a krémre helyezzük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap a maradék krémmel lekenjük kívülről, és ízlés szerint díszíthetjük csokoládéval vagy narancs szeletekkel, megszórhatjuk fahéjjal.