Feltárjuk Budapest rákfenéjét – erre a cikkre lépnie kell a rendőrségnek is!

Fotó: Havas Eszter - Pesti Bulvár

A „bulinegyed” kifejezésről minden budapestinek más jut eszébe. Van, akinek a féktelen szórakozás egy vendéglátóhelyekkel, – beleértve a Magyarországon már kuriózummá vált romkocsmákat – tarkított terület, van, akinek az elviselhetetlen, reggelig tartó zaj, és talán olyan is akad, aki a turistalehúzáson alapuló, kiirthatatlannak tűnő, elburjánzott bűnözésre asszociál. Utóbbiról mégis kevés szó esik, pedig jelen van a VII. kerület frekventált részein, méghozzá egészen sajátos formában.

12 2
A bulinegyed éjszaka – fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

Utánajártunk Budapest rákfenéjének, és a vendéglátósok, a lakók, a biztonsági személyzetek, valamint a saját szemünk által látottak alapján megpróbálunk rávilágítani a problémára, ami a hatóságok számára megoldhatatlannak tűnő problémát jelent.

A szerkesztőség néhány tagjával meglátogattunk néhány Kazinczy utcai vendéglátóhelyet, mondhatni, hogy tartottunk egy kocsmatúrát. Akkor még nem sejtettük, hogy ahogy a szakmánkban mondani szokás: a téma az utcán hever. Kifordulva a Dob utcáról, egy nagydarab figura szólított le minket angolul, mondván, hogy „van nála minden” ha valamire szükségünk lenne, sőt, ingyenes tesztet is ad a kívánt anyagból. Nem éltünk a lehetőséggel, beljebb haladva azonban újabb, hasonló kaliberű utcai dealer szólította meg kompániánkat, az elsővel megegyező tartalommal, nyíltan, az utca közepén, mintha kakasos nyalókát árult volna valamelyik falunapon.

13
Fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

Száz métert sem sikerült megtennünk, amikor hirtelen három, alul öltözött lány ugrott elénk, egészen hozzánk simulva tettek szexuális ajánlatot, már-már az auránk belső rétegeibe hatolva. Egy gyors csellel átiszkoltunk az utca másik oldalára, ahol egy „független szolgáltató” feliratú hiéna taxis kínált kábítószert. Nem messze tőle két „Valton Security” feliratú biztonsági őr álldogált, szinte közvetlen mellettük újabb dealerek rikkancsként kínálták az árut.

Mindez negyed óra leforgása alatt történt. Nehezen tudtuk elképzelni, hogy nem tűnik fel senkinek ez a jelenség, ezért utánajártunk, hogy milyen módon is történhet meg Budapest egyik legkedveltebb turistaparadicsomában a nyílt drogárusítás, a taxikból is osztott kábszi, az agresszív prostitúció. Miért nem tesz ellene a rendőrség, mi a funkciója a valtonosoknak, miként védekeznek mindez ellen a vendéglátóhelyek és hogy érinti a lakókat a lépcsőházuk előtti erőszakos drogárusok jelenléte?

14
A lányok „várakozó állásban” – fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

A megkérdezett érintettek közül kivétel nélkül mindenki névtelenséget kért tőlünk, de a beszámolóik megfelelnek a valóságnak, mi magunk is tapasztaltuk, és bárki láthatja, aki akár csak egy kört tesz éjszaka a bulinegyedben. Az interjúalanyaink megnevezésére álneveket használunk.

Károly, aki elérte, hogy pár méterrel odébb áruljanak a dealerek

Elsőként Károly, egy vendéglátóhely tulajdonosa beszélt nekünk a Kazinczy utcán és környékén tapasztalható drogárusokról. Beszámolója alapján 2 évvel ezelőtt vált kritikussá a helyzet a negyedben, azóta csak rosszabb. Annak idején hozzá is „letévedtek” a bekínálók, de ő határozottan kiküldte őket a helyről. Később odaszoktak az ajtaja mellé, és az érkező-távozó vendégeknek kínálták a kábítószert. Károly ezt megelégelte, több alkalommal rájuk hívta a rendőröket. Később, mintegy kimondatlan egyességként 10 méterrel odébb árulnak, így legalább a sörözni vágyókat nem vegzálják.

10
Nyíltan kínálják a füves cigarettát, mintha csak Amszterdamban lennénk – fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

Illés megmutatta, hol tartják a drogot

Károly bemutatott minket Illésnek, aki egy, a szomszédságában működő hely pultosa. Illés bővebben is mesélt nekünk a jelenségről, sőt, megmutatta az egyik nemzeti dohánybolt mellett lévő szellőzőrácsot, ami mögé rejteni szokták a cuccot a dealerek. Emellett nagyon érdekes információt közölt velünk: kábítószerről csak elenyésző mértékben van szó. A legtöbb utcai árus csaló, akik valójában sütőport, majorannát és egyéb nyalánkságokat sóznak rá az érdeklődőkre, vegyítve ezt egy ingyenes mintával. Illés szerint a környező non-stop ABC-k már nem is tartanak szódabikarbonát, zöldfűszereket, illetve olyan termékeket, amelyek könnyen összekeverhetők a fehér por alapú kábítószerekkel vagy éppen a marihuánával.

Béla autóval jár haza, gyalog nem kockáztat, családja van

Egy igazi karakán vendéglátóst ismertünk meg Béla személyében, aki már egyszer összetűzésbe keveredett a dealerekkel, sajtóhír is lett belőle. Végül ő húzta a rövidebbet, most bíróságra jár, garázdaságért ráhúzták a vizes lepedőt, pedig csak a helyét próbálta védeni az utcai árusok elől. Katona volt, edzett ember, a törzsvendégei mind szurkolnak neki, hogy végül könnyebben megússza a történteket, pedig nem is ő volt a hibás. Mivel kirohant ellenük, nem szívesen közlekedik gyalog. Otthon egy feleség és egy kisgyermek várja, leginkább csak kocsival közlekedik, amikor munkába jár.

17
Fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

A biztonsági cég vezetője szerint az egész bulinegyed egy lőporos hordó

Ákos régóta foglalkozik őrzés-védelemmel. A csapatával már évek óta látják, hogy mi folyik a kerületben, és hogy azóta sem történt érdemi változás, pedig már mindenki figyel, és a hatósággal is kapcsolatban voltak egy időben, mégsem derítették fel a rendőrök a probléma forrását. Ákos szerint jellemző modell az is, amikor egy cégjelzés nélküli taxis a sarkon vár, mellette dealerek árulnak. Ha valakit érdekel az ingyenes minta, azt a taxiba ültetik „kipróbálásra,” a hiéna elmegy velük az utca végéig, ők addig felszívnak egy csíkot, és kiszállnak. Az ott állóktól vesznek X mennyiséget, de az már nem drog, hanem valami háztartási fehér por. Reklamálni nem mernek, aki mégis, az csúnyán pórul járhat, erre is volt már precedens. Több turistát is összevertek már, egy késelés is történt az „elégedetlenség” miatt. Feljelentést azonban senki nem tesz, hiszen azzal a szöveggel besétálni egy rendőr-kapitányságra, hogy kamudrogot kaptak, nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Éppen ezért a legtöbb eset felderítetlen marad.

Ákos külön kiemelte, hogy a „lehúzós lányok” akik betalálnak egy-egy illuminált turistát, valójában nem prostituáltak. Hozzásimulnak a klienshez, majd a megfelelő pillanatban kizsebelik, utána egy autóhoz viszik a tárcát és az egyéb értékeket, ami már hajt is tovább. Később majd valahol osztoznak a zsákmányon. Ákos szerint egy összefüggő rendszerben működnek az árusok, a taxisok és a lányok. Mindenkinek megvan a maga helye, területe, de azt senki nem tudja, hol futnak össze a szálak, és amíg ezt az illetékesek fel nem derítik, az egész bulinegyed egy lőporos hordó, ahol bármikor megtörténhet a komolyabb baj.

2 2
A biztonsági őrök a kukákra nyomták: ignore street dealers, vagyis óvakodj az utcai drogárusoktól – fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

A biztonsági őrök megpróbálnak védekezni a dealerek ellen, és minél inkább kiszorítani őket az utcáról, de nehéz a dolguk, mivel a posztjukat nem tudják elhagyni, és nincs is intézkedési jogkörük. A Valton emberei most már járkálnak is, hisz húszmillióért őrizhetik a biztonságot a bulinegyedben, csakhogy semmiféle intézkedési jogkörük nincs. Ahogy a rendőrjárőrök, ők is tehetetlenek az összetett, maffiaszerű rendszerrel szemben. Jelenlétük tehát inkább látszatintézkedés az önkormányzat részéről, mintsem valódi megoldás.

Az Élhető Erzsébetvárosért csoport aktivistája lépcsőházi prostitúcióról mesélt

Felhívásunkat, miszerint a fentiekhez hasonló történeteket várunk a helybeli lakóktól, az Élhető Erzsébetváros nevű csoport Facebook-felületén is közzétettük. Egy aktivista elmesélte, hogy egészen a Rákóczi útig húzódik a belső negyedből a „proxy-rendszer” vagyis a lépcsőházi prostitúció. A lehúzós lányok mellett ugyanis valódi szolgáltatást kínálók is vannak, akiknek vagy kapunyitásra alkalmas proxy-kártyájuk, vagy kapukódjuk van a legtöbb háztömbhöz. Amikor egy turistának kedve támad szórakozni, egyszerűen csak bevonul a lányokkal valamelyik lépcsőházba, ott elintézik, amit kell, a maradék szemetet ott hagyják, és mindenki mehet a dolgára. Ezek a lányok stricikkel ajánlkoznak, van hogy a futtatójuk is leszólítja a járókelőket.

8
Fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

Az elmúlt hónap során, mialatt a cikkel kapcsolatban megkerestük a jelenség elszenvedőit, mind a vendéglátóhelyek tulajdonosai, mind a lakók, mind a helyi civilek ugyanazokról a bűnözői csoportokról, utcai dalerekről, lehúzós prostituáltakról számoltak be. Mi is láttuk őket, az olvasóink is látják őket.

A legfontosabb az lenne, hogy az önbíráskodás, vagy éppen a tehetetlen biztonsági szolgálatokban való hit helyett megmozgatnánk a hatóságokat, különösképp a rendőrséget. Drasztikusabban fogalmazva: felébresztenénk őket nyári álmukból, hogy ne csak az őrsön tologassák az aktákat, hanem időnként járjanak körbe a kerületben, és tegyenek valamit, hogy a bulinegyed ne váljék egy ingovánnyá, ahol bármelyik pillanatban elsüllyedhet valaki.

Mindenkit arra biztatunk, hogy a BRFK hivatalos e-mail címeire küldjük el nekik a mindenkit veszélyeztető alakok előfordulási helyeit, rendszámait is akár, és ne várjunk a csodára, vagy arra, amíg valaki komolyabban megsérül! Talán egyszer végig tudunk majd menni az utcán anélkül, hogy félnünk kelljen.

1 1
Fotó: Havas Eszter – Pesti Bulvár

Köszönjük a vendéglátóhelyek staff-jének, a biztonsági őröknek és a lakóknak, hogy közreműködtek a cikk megszületéséhez!

Jabronka Richárd

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!