Végre bukhat Tarlós: hiába fenyegetőzött, a bíróság igazolta a BKK-vezetés alkalmatlanságát

Felmentették az etikus hackert, aki a BKK online jegyrendszerét törte fel – a bírósági döntés szerint közérdekű bejelentésnek minősül a cselekedete.

Tarlós még júliusban ahelyett, hogy végre kirúgta volna a BKK-vezért, szokásos arroganciájával így fenyegetőzött: „az online jegyrendszer hibái miatt eszem ágában sincs kirúgni Dabóczi Kálmánt, a BKK vezetőjét. Érdemes lehet megvizsgálni, hogy az etikus hekkerként emlegetett fiatalembert pontosan mi is motiválta.”

Most viszont – hanyadszorra is..? -pofára esett, ebben az ügyben is.

A fiú saját Facebook oldalán tette közzé, hogy az ügyészség helyt adott a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje által tett panasznak, ezáltal nem tekintik a továbbiakban gyanúsítottnak, így felmentették.

Az ügyészség megállapította, hogy a fiú célja valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtett, de erre választ nem kapott.

Mivel a cselekménye a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt alapból nem minősül bűncselekménynek, ezt a továbbiakban nem vizsgálták.

Megállapították, ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjön a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekmény vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekménye nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele.

Megállapították továbbá, hogy a bejelentése közérdekű bejelentésnek minősül (ami büntethetőséget kizáró ok), mivel olyan körülményre hívta fel a figyelmet, melynek orvoslása a közösség érdekét szolgálja.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!