Vajon mi történt velük? Listán mutatjuk meg a rejtélyes haláleseteket az Orbán-kormány alatt

forrás: nol.hu

2017.08.22.

Olyan rejtélyes haláleseteket gyűjtöttünk össze egy listába, amit a széles közvélemény továbbra is ködösnek, zavarosnak, megoldatlannak, vél. Kétségtelen, mind vet fel kérdéseket: vagy azért, mert a hivatalos magyarázatnál életszerűbb a nem hivatalos, vagy azért mert érezhető bennük az, hogy a tragédiával „valaki odafenn” jól járt.

Az interneten több helyen is fellelhető „rejtélyes haláleseteket” taglaló cikkek nagy része ellenőrizhetetlen, azonban meglepően sok ügy a szemünk előtt történt, annak bizonyos részletei lenyomozhatók. Hiteles forrásokat alapul véve gyűjtöttük össze a megrendítő eseteket, ezt olvasva azonban nem csoda, ha a külső szemlélő más – sötét fondorlatokat vél felfedezni.

Ezek az ügyek bár különálló esetek, de egyvalami még összeköti őket: Mind az Orbán-kormány regnálása alatt történt, és mindegyik ügyben felfedezhető valamiféle kapcsolat a kormánnyal – közvetve, vagy közvetlenül is akár.

Mi most minden érintettről egy helyre gyűjtöttük a fellelhető hiteles információkat.

Félelem és rettegés

„Nem tervezek öngyilkosságot.” Ez volt a címe Juhász Péter Facebook bejegyzésének 2015 februárjában, nem sokkal a G-napként elhíresült Simicska-Orbán háború kirobbanásának napja után.

Juhász annak apropóján írta le sorait, hogy az ex-fideszes oligarcha a sajtóban utalt arra, hogy fél attól, esetleg elteszik láb alól azért amit tett. Azzal, hogy fogta és borította az asztalt, legecizte a miniszterelnököt, és ellenzékivé sőt, ellenzéki sajtóvá tette korábbi papagájmédiáját (HírTV, Magyar Nemzet, stb.), s ezekkel egyszer s mindenkorra kilépett a „klubból” örökre elvágta magát.

Ő igazán ismerhette Orbánék rendszerét, így ha valakitől, akkor Simicskától bizonyosan hiteles lehet a likvidálástól való félelem – persze az remek stratégia, ha ezt valaki jó előre beharangozza, hogy megölik, mert ha történik is vele bármi (baleset, szívroham, satöbbi) akkor az egyszeri médiafogyasztó egyből kiálthat gyilkost a Fideszre mutogatva, akik amúgy biztosan nem akarnak egy mártír-Simicskát.

„Elgondolkodtató, hogy Simicska azt feltételezi korábbi barátairól, hogy akár ki is nyírhatják. Ő ugyanis belelát az Orbán-rendszer működésébe, tisztában van azzal, milyen eszközöket használnak hatalmuk megtartása érdekében Orbán és emberei. Ha ő ezt feltételezi, azt is gondolhatom, van némi alapja.” – írta Juhász.

Juhász egyébként maga is úgy zárta sorait: „Nem tervezek öngyilkosságot. Jobb, ha tudjátok”.

Nézzük sorban, kiknek a halála vet fel kérdéseket:

Szebellédi István – a könyvelő

szebelledi istvan1416
Szebellédi István (kép: Magyar Narancs)

Szebellédi István 2015-ben, életének 64. évében hunyt el. A Magyar Narancs információi szerint „Szebellédi nem természetes halállal halt meg: vadászpuskájával fejbe lőtte magát a cégbirodalmának központját és négy lakást befogadó zuglói épület garázsában. (…)  Úgy ismerték, mint aki szerette az életet és annak örömeit, szenvedélyesen vadászott; kollégái számára felfoghatatlan, ami történt.” – írta a lap.

A fideszes önkormányzatok által „agyonfoglalkoztatott” könyvelő halála nem keltett különösebb sajtóvisszhangot, pedig az számos kérdést vet fel.

A jogász és közgazdász végzettségű sztárkönyvvizsgáló az adóhatóságnál kezdte pályáját, a magánszférában ugyanakkor pechesen indult: az első csődbe ment magyarországi pénzintézet, az Ybl Bank elnöke volt. A történtekért őt nem találták felelősnek.

Szebellédi igazi céghalmozó volt: vállalkozáscsoportjának koronaékszerei a két könyvvizsgáló-tanácsadó társaság, a Hajógyári szigeti ingatlanos cég Álom Sziget Kft.-ben is érdekelt CCA Zrt. és a CC Audit Kft. voltak, de fantáziát látott a mezőgazdaságon és a követelésbehajtáson át a vendéglátásig számos ágazatban. – a Hajógyári Sziget egy igazán nagy gócpont, Vizoviczki László érdekeltségei is ott álltak korábban.

„Szebellédi István az V. kerület könyvvizsgálója volt, és ő az, aki megpróbálta Liechtensteinbe menekíteni Vizoviczki cégcsoportjának pénzét, miután a rendőrök letartóztatták a vállalkozót.” – olvasható az Index Rogán Antal V. kerületi polgármestersége alatt lezajlott ügyeket összegyűjtő cikkéből.

Szebellédi István cégei 80 önkormányzatnak végeztek könyvvizsgálatot, s eseti szerződések alapján is dolgoztak fideszes településeknek, a CC Audit adta például a szakvéleményeket a belvárosi ingatlanokat kiárusító V. kerületi önkormányzatnak.

A legnagyobb megrendelője a Páva Zsolt (Fidesz) vezette Pécs volt. Baranya megye székhelye rejtélyes kapcsolatba került Szebellédi révén a XIV. kerületi önkormányzattal, miután 2011 novemberében a pécsi és a Papcsák Ferenc (Fidesz) akkori polgármester vezette zuglói önkormányzat számára azonos tartalmú költségvetési koncepció készült. – írta az Átlátszó.

Vizoviczki László az éjszaka királyaként volt ismert, és nem azért, mert átbulizta az éjjeleket, hanem mert övé volt a legtöbb szórakozóhely Budapesten. A „Most mellényúlt a Fidesz, mert a Vizoviczki mindent tud” c. 444 cikk a vállalkozó 2015-ös letartóztatásáról, valamint az alvilág és a politika összefonódásáról ír. Bár Vizoviczki továbbra is életben van, egyes vélemények szerint ezt annak köszönheti, hogy néha elenged néhány mondatot a sajtónak, ezzel bebiztosítva önmagát.

Váradi András – a felcsúti juhász

20141201varadi andras7
Váradi András (kép: Együtt)

„Komolyan kell vennünk annak lehetőségét, hogy Váradi András barátomat nem véletlenül ütötték el a választások előtt egy nappal Felcsút közelében?” – Fakad ki Juhász Péter. Váradi 2014-ben indult a felcsúti polgármesteri székért, ám az önkormányzati választások előtt néhány nappal egy figyelmetlen autós éjjel elgázolta.

A gázoló egy nyolcvan feletti osztrák-magyar kettős állampolgárságú férfi, őt nem vonta felelősségre a hatóság, sőt a 444 cikke szerint az eset után „továbbra is száguldozik Alcsúton.” Az ötvenéves Váradi, aki az állami földek ügyében kitartóan harcolt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, a kórházba szállítás után halt meg.

Halála körül számos rejtély merült fel.

Váradi a halálának estéjén plakátokat ragasztott, amihez egy létrát is magával vitt. Miután besötétedett, összepakolt, és elindult hazafelé.

„A gumipókkal az autó tetejére kötött létra lecsúszott, ezért az autót kivilágítva megállt. Megállt mögötte egy másik autó is, egy Opel, amely bekapcsolta a vészvillogóját.

Mindketten a szomszédos golfpálya melletti szakaszon parkíroztak, az Opel tulajdonosa még meg is kérdezte, hogy tud-e valamit segíteni. Váradi András azt felelte, nincs szüksége segítségre, megoldja a dolgot egyedül, csak a létra esett le. Az autós visszaült a volán mögé, amikor a Mercedes föntről, Etyek felől megérkezett. Látta a visszapillantó tükörben, hogy a későbbi áldozat vállára veszi a létrát és visszaindul a kocsija felé. Az elütést nem látta. Ő volt egyébként az, aki Váradi András telefonján felhívta a családot, és jelezte, hogy nagy baj történt.

A rendőrség által kirendelt közlekedési szakértő eddigi megállapítása szerint a Mercedes kb. 70 kilométer/óra sebességgel haladt, és nem lassított akkor sem, amikor a másik két autó mellé ért. Az ütközés után harminc méterrel állt meg, a juhászt a baleset helyszínétől 26 méterre találták meg súlyos állapotban. A szakértő a baleset okaként azt jelölte meg, hogy Váradi András 80 centiméterrel átlépte a felezővonalat, a szemben közlekedő autó ezért ütötte el. Az orvosszakértő viszont azt állapította meg, hogy a férfi álló helyzetben volt, éppen lépett a bal lábára támaszkodva jobbal előre, amikor óriási erőhatás érte jobbról. Magyar György kitért arra, hogy a létra teljesen rejtélyes módon nem sérült meg, miközben Váradi András kezében lehetett az ütközés pillanatában.” – írta a Népszabadság, amit azóta egy osztrák állampolgár segítségével döntött be a Fidesz.

Az Önkormányzati választásokon Mészáros Lőrinc nyert. És azóta mindenütt is.

Komáromi András – az üzletember

 

„A Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa. Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita, és nem kizárt, hogy váratlan halála összefügg ezzel.” – írta a 444.

A szoftver segítségével euró milliárdok kerültek szétosztásra pályázatok útján, így igen csak értékes lehetett az EU által hitelesített program.

A 444 folytatja: „A céget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. A Miniszterelnökség viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra.”

A miniszterelnökség mindenáron meg akarta szerezni a programot, hogyhogy nem be is vetették a nehéztüzérséget Komáromiék ellen, ugyanis a NAV hirtelen rájuk szállt. Az ügy hosszan elnyúlt, és egészen addig tartott, amíg Komáromi beletörődött és átadta a céget a kormánynak.

„Ismerősei szerint Komáromi is érzékelte az erős nyomást, de nem akarta eladni a birtokában lévő jogokat. Szombaton mégis aláírta az adásvételi szerződést. Másnap meghalt.” -írta a 444.

A miniszterelnökséget vezető miniszter Lázár János felügyeli azóta az EU-s pénzeket.

Welsz Tamás – a titkok tudója

welsz
Welsz Tamás

„Ha létezik haláleset a közelmúltból, aminek senki sem hiszi el a hivatalos változatát, az az övé.” – írja az Átlátszó. Panama, Bissau-Guinnea, offshore, adóelkerülés, szervezett bűnözés, politikai kapcsolatok. Volt itt minden, ami egy amerikai filmbe is beleillik. Az ismerősei szerint Welsz nagy titkok tudója volt, és lehet, hogy éppen ez okozta vesztét.

A 41 éves Welsz egy rendőrautó hátsó ülésén halt meg, a boncolás után kiadott orvosi szakvélemény szerint „összeomlott a keringése”. És ha halála körül rengeteg a városi legenda, akkor életének utolsó napjai körül ez csak sokszorozódik:

Halála napján Welsz Tamás teherautónyi iratot adott át a rendőrségnek. Ismerősei feltételezései szerint befolyásos emberek, ismert vállalkozók és alvilági figurák adózatlan vagy éppen bűncselekményekből származó vagyona legalizálásának mikéntjét igazoló dokumentumait. Egy olyan kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező gazdasági bűnszervezet létezésének és tevékenységének bizonyítékait őrizhette, amely az évek alatt tíz-, de az is lehet, hogy százmilliárdokkal rövidítette meg az államkasszát. Kapkodással semmiképpen sem vádolható ebben az ügyben egyik nyomozó hatóság sem. Pedig ha csak a töredéke is igaz ennek, már akkor is nehezen érthető, miért nem hozott létre az ügyészség, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már közvetlenül az iratok lefoglalása után egy közös nyomozócsoportot, ahogy azt tették korábban számos nagy gazdasági bűnügyben. Miért nem siettek leleplezni a vétkeseket, és visszaszerezni az államot megillető milliárdokat?„- írta a Magyar Nemzet.

Ghaith Pharaon – az ember aki nem önmaga

14399042 8b80f76df5429885305c472e378c3dd2 wm
Ghaith Pharaon

Teljes nevén Dr. Ghaith Rashad Pharaon a festői Hőgyészen vett magának egy kastélyt potom másfél milliárdért. Ez volt az ügy egyik első szelete, azt követte még sok másik. Mint ismeretes a milliárdos Orbán szomszédjában is vett egy ingatlant – ebből lett aztán az országos botrány.

Pharaon egy hihetetlenül bonyolult céghálót tartott fenn, ezer és ezer szállal kapcsolódott a nemzetközi pénzpiachoz, befolyásos családokhoz, olajiparhoz, sőt terrorszervezetekhez is. Magyarországon ez utóbbi nem volt, volt azonban rengeteg kormányzati kapcsolata, üzletfele, üzlettársa.

A Magyar Narancs írja: a Pharaonhoz köthető cégcsoportok egymással és a miniszterelnöki vejhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégekkel is üzletelnek, miközben kapcsolatban állnak a kormánnyal, és közpénzhez is jutnak a Magyar Nemzeti Kereskedőházak (MNKH) révén. Az egyik Pharaon-cégnek közös élelmiszer-kereskedelmi vállalkozása is van az MNKH-val. Az sem tűnik lényegtelen körülménynek, hogy a cégháló különböző tagjai személyesen is tartják a kapcsolatot Orbán Viktorral, Tiborcz Istvánnal és Orbán Ráhellel (…). A családi kapcsolatok között említendő az a 444 által feltárt tény, hogy a magyar kormány által finanszírozott, izmiri kereskedőház vezetője Lévai Anikó unokatestvére, míg a szaúdi kereskedőház üzemeltetésében Tiborcz egyik rokonának cége vesz részt.

A kormány tagadta, hogy bármi köze lenne bárkinek is az FBI által körözött Pharaonhoz, majd miután kiderült, hogy mégis ezer szállal összefonódnak a szaúdi milliárdossal, annak FBI-körözését tagadták le, fenntartva annak látszatát, hogy a miniszterelnök nem üzletel bűnözőkkel. 

A szaúdi aztán 2017 elején hirtelen meghalt, a személyazonosságáról szóló vita, hogy ez a Pharaon nem az a Pharaon elcsitult, ahogyan az üzleteiről szóló hírek is, amikben részt vett.

Ezek voltak tehát a 2010 után történt legrejtélyesebb halálesetek, melyek mindegyike köthető kormányzati szereplőhöz. Teljes bizonyossággal egyikükről sem állítható, hogy haláluk körülményei nem a hivatalos közleményeknek megfelelően következett be, de ennek ellenkezője is éppen annyira igaz.

A széles közvélemény gyorsan ítél. És a titkosítások, valamint az esetek sűrű ködben tartása nem segít eloszlatni az aggályokat. Így ez végérvényesen ráégett a jelenlegi kurzusra.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!