Új adatok: A fideszesek többsége is besokallt a határon túlra tolt százmilliárdoktól

A Publicus Intézet legfrissebb közvéleménykutatási adatai szerint az emberek többsége felháborítónak tartja, hogy miért tapsol el a kormány tíz- és százmilliárdokat a határon túli magyar közösségeknek szavazatvásárlásra, akár fociakadémiákat is támogatva.

Ezzel már a Fidesz szavazók kétharmada (61 és 63 százalék) sem ért egyet, az MSZP, Jobbik, és a bizonytalan szavazók körében 95 és 80 százalék közötti az egyet-nem-értők aránya.

A megkérdezettek kétharmada azzal még csak egyetért, hogy a határon túli magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot,

azonban a többség azzal már nem ért egyet, hogy milliárdokkal támogatja a magyar kormány a külhoni magyarokat,

illetve azzal sem, hogy szavazati jogot kaptak, hogy különböző szociális ellátásra jogosultak Magyarországon, és azzal különösen nem, hogy különböző a határon túli és a kivándorolt magyarok szavazáshoz való hozzáférése, valamint azzal sem, hogy milliárdos összeg megy teljesen értelmetlenül például a székelyföldi vagy akár kárpátaljai labdarúgó akadémiákra.

A válaszadók többsége tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz, de

a megkérdezetteknek csak az ötöde tartja helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga főként, hogy nem Magyarországon fizetnek adót.

A megkérdezettek több mint fele szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, és mindössze negyedük szerint azért, mert felelősséget érez irántuk.

Egyik vizsgált társadalmi csoport sem ért egyet azzal, hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazáshoz való hozzáférése között nagy a különbség, és azzal sem, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiának. Ezekkel a Fidesz szavazók kétharmada (61 és 63 százalék) nem ért egyet, az MSZP, Jobbik, és a bizonytalan szavazók körében 95 és 80 százalék közötti az egyet-nem-értők aránya.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!