Meghalt a cselszövő: A rendszer összeomlik és fellélegezhet a nemzet?

VÉLEMÉNY 2017.08.21. 12: 45

Arthur J. Finkelstein amerikai kampányguru óriási hatással volt az ország sorsára, így halála kétségkívül az egyik legjelentősebb hír, ami az elmúlt években történt hazánkkal, elmúlásával ugyanis közvetve és közvetlenül is megváltozik az ország sorsa – az amerikai volt ugyanis a Fidesz legfőbb kampánystratégája, akinek köszönhetően kialakult mindaz, amit a kampányokban tapasztalunk, és mindaz ami a Fideszt győzelemre vitte, és ennek eredményeképp a mindennapokban tapasztalunk.

Nem túlzás, gondoljuk végig

A kampányguru hosszan tartó betegség után 72 éves korában, tüdőrákban halt meg. Az amerikai-izraeli kettős állampolgárságú Finkelstein a politikai ellenfelet lejárató, negatív kampánytechnikák szakértője, sőt mestere volt.

Arthur J. Finkelstein New York-i zsidó család gyermekeként, közelebbről egy brooklyni taxisofőr fiaként látta meg a napvilágot, 1945-ben. A Columbia Egyetemen és a Queens College-on matematikát és statisztikát tanult. Tanulmányai befejezése óta – negyven éve – az amerikai politika élvonalában dolgozik, a legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között tartják számon. Korábbi republikánus munkatársai és megbízói valóságos lángelmének tartják: a Republikánus Párt (Grand Old Party – GOP) berkeiben páratlan matematikai készségéről, egyedi meglátásairól és kiváló politikai ösztöneiről ismert. – idézte fel a Magyar Narancs.

Bár a negatív kampány nem egy szép dolog, de ebben volt profi, sikeresek voltak a húzásai, és őt csak az érdekelte, hogy nyerjen. És hát nyert is.

Ő volt az az ember, aki kitalálta, hogy a liberális egy szitokszó, segített felépíteni egy olyan rendszert, ahol az átlag úgy gondolja, mindegy, hogy a politikusok lopnak. Finkelstein kampánytechnikái „segítettek” az átlag választónak abban, hogy elforduljon a politikától, csalódjon, kiábránduljon, elérte, hogy ebben a plurális, sokszínű világban faék egyszerűségű üzenetekkel kiheréljen minden racionális érvet és véleményt, mindent alárendelve azért hogy a választó figyelme nem kalandozzon el, és az egymondatos politikai üzenetekre még álmából felriadva is emlékezzen.

Rezsicsökkentés.

A jobboldali szavazók rasszista, antiszemita és homofób attitűdjeire rájátszó „mester” maga is jobboldali volt, és meleg, a hetvenes évek elejétől aktív a republikánus kampányokban, a kilencvenes évek végétől azonban Izrael, valamint a béke szigetévé lett kelet-Európa felé fordult, különböző (nem csak jobboldali) pártok számára adott tanácsokat és vitte győzelemre is őket.

finkelstein1307
Finkelstein nem fürdött a rivalda-fényben, így viszonylag kevés képet találni róla.

„Finkelstein munkabírását mutatja, hogy az elmúlt években – Birnbaummal az oldalán – immár Kelet-Európában is a legkeresettebb tanácsadók között tartják számon. 2004-ben ők segítették kormányra a román konzervatív-liberális Calin Popescu-Tariceanut és kormányát, és nagy szerepük volt a cseh Mirek Topolánek és jobboldali kabinetje 2006-os hatalomra jutásában is. A Finkelstein-Birnbaum páros az európai térségben lazábban kezeli az értékválasztást: az említetteken túl csak Orbán Viktor és pártja ismert jobboldali ügyfélként. Hashim Thaci jelenlegi kosovói vagy Szergej Sztanisev egykori bolgár miniszterelnök egyaránt baloldali párt élén győztek, de nem nevezhető kifejezetten jobboldalinak az amerikai duó első számú szerb kuncsaftja, a nyolc éven át elnökösködő Boris Tadic sem”. – Olvasható egy 2013-as Magyar Narancs cikkben.

Finkelsteinen kívül a másik amerikai kampányguruval, George Birnbaummal Orbánék 2008 óta állnak szoros együttműködésben, azóta minden választáson ők mozgatják a Fidesz nevű marionett-bábot.

A tanácsadókkal – az Index korábbi, 2012-es értesülései szerint – a fideszes Századvég-csoporton keresztül a kormány egy hárommilliárd forintos megbízást kötött. Nyugodjanak meg, megérte az adópénzt, ugyanis olyan sikeres kampányokat kaptak ennyiért, mint népszavazás, nyertes választások, vagy éppen a migráncsozás, és az Amerikában és Izraelben már kipróbált sorosozás, és a szintén onnan átvett civiltörvény.

A kapcsolatot kezdetben akármennyire is próbálta tagadni Lázár János, főnöke Orbán Viktor elismerte, hogy kapcsolatban állnak az amerikai tanácsadókkal.

 

Szimbolika meg néplélek

A 2018-as kampány elkezdődött. Igaz, hogy éppen uborkaszezon van, de a háttérben már mindenki készülődik, ezért különösen rosszkor jött a kampányguru halála, s bár tanítványai, és követői akadnak bőven – a negatív kampányok mestere nélkül minden megváltozhat.

Fel kell ismerni, hogy a Fideszen keresztül a Finkelstein által létrehozott politikai termék fennmaradásának és futtatásának valószínűleg vége lesz, legalábbis abban a formában, amit ma ismerünk.

A Fideszt körüllengi egyfajta szimbolika, amit a nyilvános tér leuralásával sikerült elültetniük a magyarokban. Gondoljon csak a kokárdára, székelyekre, ötvenhatra. A nemzet kisajátítása miatt történhet ma olyan, hogy nap mint nap milliárdok „tűnhetnek el”, heverhet romokban az oktatás, az egészségügy, s ez az egész csak azért nem veri ki a biztosítékot nagyon sok embernél mert ők ún. „nemzetiek”.

Ez is lop, az is lop – de ezek legalább nemzetiek!

És ez a nihil ma a módi a magyar ugaron, amibe aztán sokan bele is nyugszanak, pedig higgyék el emberek, nem kéne. 

Végeredményben mégis csak ez a legfőbb műve a fideszes kampánygépezetnek, és amíg a nemzeti jelképekre és identitáspornóra rászoktatott magyar választó megkapja a napi matyóhímzést, és mellé a jól kitalált, jól beazonosítható ellenségképet, addig lehet nyugodtan lopni. De, mivel ez egy nagyon finom rendszer, ami a feje nélkül szétesik, most talán lélegzetvételhez juthat a nemzet. Ezzel a lehetőséggel azonban az ellenzéknek élnie kell.

Az alábbi Finkelsteintől származó idézet kampányainak ars poeticája is egyben: „Egy jó politikus előbb mond neked valamit, ami igaz, mielőtt elhiteti veled azt, ami nem. Ha olyan dolgokat kezdene mondani, amik nem igazak, utána nem hinnéd el azt sem, ha később igazat mondana.” – Ez a hazudozás művészete. Hát nem csodálatos? Hát nem nemzeti? erről bővebben a 444-en olvashat.

Ha már szimbolika. Az mégiscsak egy erős kép lehet, – azoknak akik hisznek az ilyen „jeleknek” – hogy Szent István királyunk ünnepére virradóan távozott az élők sorából a kampányguru. Jelenthet valamit, hogy az államalapítás ünnepén meghalt a cselszövő, az ország feltámadhat, a fideszesek pedig szétszaladnak a rájuk omló rendszerük elől. Mondom. Azoknak, akik hisznek ilyen vélt jelekben. Zárójel bezárva.

Persze ha ez így is lesz, biztosan nem holnapra omlik rájuk az egész.

Nehéz lesz találni a helyére valakit, hiszen a populista, megosztó gyűlöletkampányok ikonja után maradt űrt nem fogja tudni betölteni egy fideszes sem, mivel a felülről irányított rendszerükben az önálló gondolkodás, a zseni elhal, elnyomja azt a közpénz, a szervilizmus, meg az urambátyám viszonyrendszer.

Így marad a Habony-művek, meg a többi futottak még kategóriás tanácsadó, mert hiába van pénz, ha nincs meg az ész, akkor jönnek a hibák.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!