Nem térünk magunkhoz: Kövér László a valaha volt legelborultabb interjúját adta

MTI Fotó: Kovács Tamás

„Ünnepi interjút” készített Kövér Lászlóval a Magyar Idők. Lehetne cicomázni a szavakat és a kifejezéseket, de a házelnök megnyilvánulásaira tényleg csak azt lehet mondani, hogy: beteg. Nagyon beteg!

Mivel is kezdjük? Talán a lead-del érdemes. Rögtön a bevezetőben elhangzik az alábbi:

„Az Országgyűlés elnöke úgy véli, ma az európai demokratikus elitek jelentős része annak a globális háttérhatalomnak az ügynöke, amely csak idejétmúlt korlátként értelmezi a nemzeti kereteket.”

Ez már nem sorosozás, vagy érdekesnek tűnő politikai kiszólás, hanem egy kőkemény, hidegrázásos összeesküvés-elmélet, amit még elviselünk a sarki kocsmában, bár ott is furán nézünk arra, aki ilyesmivel előhozakodik, de a Magyar Országgyűlés elnökétől aligha vártunk volna hasonlót. Menjünk tovább!

„A magyar állam geostratégiai helyzete alapvetően nem változott ezer esztendeje, a maihoz hasonló kihívásoknak kellett megfelelnie, hasonló dilemmákat kellett feloldania Szent István királyunknak, mint amilyenekkel mi is szembesülünk” – mondta el a Magyar Időknek Kövér. Mindössze azt felejtette el hozzátenni, hogy a geostratégiai helyzetünk ugyan alapvetően nem változott, viszont ezer év elteltével, amikor is a kardokkal való csatározás helyett ezt a cikket is az interneten olvassuk, mégis hogy a búbánatba lehet kijelenteni olyasmit, hogy István királynak a maihoz hasonló kihívásokkal kellett szembenéznie? Nem beszélve az ideológiai változásokról, a felvilágosodásról és úgy egyáltalán mindenről, ami mondjuk az „elmúttezerévben” történt.

Kövér még tovább tetézi a bajt, megmagyarázza, hogy milyen hasonlóságok is vannak egészen konkrétan:

„Szent István is a Nyugat mellett tette le a voksát, de zseniális külpolitikával – no meg persze erővel, ha kellett – sikerült elkerülnie, hogy az ország a német császár hűbérbirtoka legyen. A szűkebb környezetünk, a közép-európai régió országai irányába is szövetségépítő politikát folytatott. Ugyanakkor – az akkori diplomáciai lehetőségekkel élve – igyekezett a Bizánci Birodalom felé is védetté tenni Magyarországot. Jelenleg sem lehet kérdés, hogy a nyugati integráció keretein belül van a helyünk, de ez nem jelentheti a saját érdekeink idegen érdekek alá rendelését, az ország egyoldalú függési helyzetbe hozását, függetlenségünk feladását.”

Mi volt a Nyugat akkor és mi most? Miként lehet összehasonlítani bármit is komoly, politikai szemszögből egy több mint ezer évvel ezelőtti helyzettel? A kormány politikáját megmagyarázni azzal, hogy visszanyúlunk a gyökerekhez, Szent Istvánhoz, legalább annyira nonszensz, mintha az űrkutatás menetét hoznánk párhuzamba a vad talajváltó gazdálkodás fejlődésével.

„Az Európai Unió hosszú távú fennmaradására nem kötnék fogadásokat” – festi le a pozitív jövőképet – és a kormányzat irányvonalát? – Kövér. Az interjú készítője nagyon keményen kérdez aztán alá a házelnöknek. Obersovszky-díjat neki!

„Soros György a háttérhatalom része, vagy egy magányos tőzsdecápa, aki csak a saját érdekeit nézi?”

Micsoda újságírói fifika! Micsoda ármány! Kövér hebegve-habogva, de válaszol a váratlan kérdésre.

„A személyiségek különbözők, egyesek a háttérben, zárt ajtók mögött ténykednek, másoknak az okoz örömet, hogyha a világmegváló filantróp szerepében tetszeleghetnek. Azt azonban senki nem gondolhatja komolyan, hogy egyedül Soros mozgatja a világ történéseit. Ő a világ legismertebb, jelenlegi tudásunk szerint legnagyobb befolyású és óriási pénzeszköz felett rendelkező szereplője a háttérhatalomnak. A háttérhatalom legfontosabb jellemzője, hogy rejtőzködik, és csak annyira fedi fel magát, amennyire céljai megvalósításához szükséges. A nyitott társadalom elméletének az egyes nemzetekre erőltetéséhez például szükséges, hogy Soros György, a demokratikusan megválasztott, de kisszerűnek, ostobának és korruptnak láttatott helyi politikai elitek globális problémákra önzetlen emberbarátként megváltást kínáló ellentétpárjaként lépjen a nemzetközi politika színpadára.”

Ha még nem volt elég dózis ebből a tébolyból, itt a teljes interjút elolvashatod.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!