Ez tényleg nem tréfa: Orbán templomot emeltet stadionból!

Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Nem tudjuk, hogy a politikai kabaré vagy a civilizáció halála felé toljuk-e el az Orbán-kormány legújabb húzását! A HVG írásából körvonalazódik egy már-már civilizációs válságnak nevezhető történet. Valami olyasmi jut eszünkbe ilyen pánik helyzetben, hogy valamit szólni kellene az ókori görögökről. Az ókori görög építészetről.

Valami olyasmit, hogy mindennek megadták a helyét. Az isteneknek templomot, a népszórakoztatásnak stadionokat építettek. Arról már beszélnünk sem kell, hogy az orbánisták mániákus stadionépítkezésére mennyire van szüksége Magyarországnak, de Popper Péter szellemét mindenképpen fel kell idéznünk, hogy a ránk váró stadiontemplom gondolatkörébe bele tudjunk kezdeni…

„Az isteni teremtés legfontosabb sajátossága az örökös elválasztás, (vagy szétválasztás.)
Elválasztja
a világosságot a sötétségtől,
a nappalt az éjszakától,
a mennyezet alatt levő vizeket a mennyezet feletti vizektől,
s földet a tengertől
a tenger állatait, az égi állatoktól, a csúszómászóktól, és a
szárazföldi vadaktól,
az embert az állattól,
s férfit az asszonytól,
a jót a gonosztól.
Az Isten tiszta minőségeket akar.”

(Popper Péter: Írás)


Igen! Orbánék belefogtak és ha kell a katolikusoknak, ha nem (nem nagyon) meg fogják kapni a multifunkcionális épületet:

a stadiontemplomot!

Ferenc pápa döntése szerint Budapesten rendezik meg 2020. szeptember 13. és 20. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az Orbán-kormány egy júniusi határozatban megerősítette azt a korábbi döntést, hogy 5 000 000 000 forinttal támogatja egy „sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas multifunkcionális” csarnok építését. Idén 700 000 000 forintot, a következő évben 1 300 000 000 forintot, 2019-ben 3 000 000 000 forintot folyósítanak.

Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Szervezője a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága.

A négyévenként más-más helyszínen meghirdetett kongresszusnak előre meghirdetett címe van, melyre előadásokkal készülnek, illetve sok közös imát tartanak, és szentségimádáson vesznek részt a hívők. A kongresszus igyekszik érthetőbbé tenni a Krisztus által az utolsó vacsorán meghirdetett áldozat-bemutatást, és annak fontosságát, amiben esetenként segítségükre vannak az elismert oltáriszentség csodák is.

Az 1938-ban tartott eucharisztikus világkongresszust Budapesten rendezték meg, és 2020-ban ismét a magyar főváros adhat otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

A probléma azzal van, hogy a katolikusoknak semmi szükségük nincsen egy ilyen „stadiontemplomra”. A HVG úgy tudja, hogy a 2024-es olimpiai pályázat előkészítésekor merült fel, hogy a 2020-as vallási rendezvényre állami támogatásból építenek egy sportcsarnokot, az ötkarikás játékok budapesti megrendezése esetén pedig kölcsön kérik a katolikusoktól.

A stadiontemplom gondolata tehát nem katolikus körökben fogalmazódott meg!

Papíron tehát az építkezés költsége nem az olimpiai költségvetést terhelte volna. Időközben az Orbán-kormány belebukott az olimpiai pályázatba, a tervezett létesítmény megépítéséről azonban nem mondott le. II. János Pál pápa 1991-ben látogatott Budapestre, a látogatás tapasztalatai, hogy a nagy vallási rendezvények színhelyének kíválóan alkalmas, a látogatás idejére használatba vett sportaréna. A nagy kérdés tehát az, hogy a katolikus egyház mit kezd majd az egyhetes rendezvény után a nyakán maradt létesítménnyel? Ez a létesítmény maximum 5000 férőhelyes, tehát nem is alkalmas arra, hogy a rendezvény központi helyszíne legyen. A szervezők úgy tervezik, hogy a Puskás Stadiont fogják kibérelni, de még az is kérdéses, hogy elkészül-e addigra. Orbán Viktor állt az élére annak a bizottságnak, amely felügyeli, hogy az építkezés határidőre befelyeződjön.

„A mintegy 20 milliárd pántlikázott forint mellett a támogatások egy része nem a kongresszussal összefüggésben érkezik a NEK szervezőihez. A kormány a tavaly decemberi költségvetési padlássöpréskor 121 milliárd forintot utaltatott át az egyházaknak, ezen belül a legtöbbet, 85 milliárdot – a felekezeti arányokhoz is igazodva – a katolikusoknak. Hogy pontosan mire, azt azóta sem tudni, mert az adatgazda Emberi Erőforrás Támogatáskezelő csak az anonimizált adatokat hajlandó kiadni (azt is csak 156 ezer forint munkadíj ellenében).

A választások előtt a kormánynak mindenesetre kapóra jön, hogy vannak olyan jogcímek (a protestánsok esetében a reformáció 500 éve, a katolikusoknál a NEK), amelyek alapján úgy juttathat extra támogatást a legnagyobb felekezeteknek, hogy közben valójában szavazatot vásárol, illetve a hallgatásért fizet.

Aligha véletlen, hogy a katolikus püspöki konferencia hallgatott, amikor a fideszes Bayer Zsolt Ferenc pápát gyalázta, s hogy nem emelt szót a kormány gyűlöletkampányai ellen sem. S hogy a politikai összekacsintás még egyértelműbb legyen: a NEK társadalmi bizottságának elnöki tisztét Áder János államfő tölti be.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!