Vigyázat! Veszélyes lárvákat találtak a több balatoni halsütödében, te is elkaphatod!

Óvatosan a hekkel! Fotó: flickr – Carlos Lorenzo

2017.08.17. 16:02

Igaz, hogy gyakorlatilag mindjárt vége a nyárnak, de egy balatoni közérdekű információt azért még megosztott a Nébih. Június végén zárult le egy ellenőrzés-sorozat, amin 13 halsütödét vizsgált meg a hatóság. Mindenki kedvenc balatoni kajáját a hekket vizsgálták meg tüzetesebben a szakemberek.

A balatoni hekk az Atlanti-óceánból kerül az asztalunkra, a magyar tengeren töltött szabadidő elengedhetetlen tartozéka több ezer kilométerről érkezik, leginkább Argentínából. 

A hivatal dolgozói 13 balatoni fürdőhelyen szálltak ki, mindenütt vettek egy-egy hekket, megvizsgálták a helyek tisztaságát, a készleteket, és egyéb élelmiszer-biztonsági feltételeket is.

Két helyet azonnal be kellett zárni ott olyan problémákkal szembesültek, további egynek korlátozták a működését, öt hellyel szemben bírságot róttak ki (1,2 millió forint értékben), de osztogattak figyelmeztetéseket is, összesen két (!) hely volt rendben ugyanis a többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.

A hivatal emberei összesen több mint 100 kiló azonosíthatatlan származású halat foglaltak le. „Az északi-parton az alsóörsi Új Fogas büfé, az almádi Jóbarátok és a zánkai Jegesmedve bizonyult a legjobb helynek abból a néhányból, amit vizsgáltak. Mondjuk az első és a harmadik büfé halában szintén találtak lárvát. ” – olvasható az Indexen.

A vizsgálat során felfedezett Anisakis lárvákat a hvg is említi; „négy mintában nem élő, Anisakis parazita lárvák jelenlétét mutatta ki a laboratórium. Ez természetesen nem a vendéglátó felelőssége, előfordulása nem is jogsértés, a kapott eredmény inkább tájékoztató információ.”

Bár az Anisakis lárvája elsősorban a tengeri emlősök parazitája, ahogy egy online orvosi lap írja; „A kifejlett féreg bálnák, delfinek, fókák vékonybelében él. A béltartalommal kiürülő peték a vízben kikelnek és úszó lárvákká alakulnak. A lárvákat egyes tüskésbőrűek, halak, polipok eszik meg, melyeket a bálnák, delfinek, fókák fogyasztanak el. A gyomorban és a vékonybélben kifejlődnek a férgek és a gyomor, vékonybél falába fúrják a fejüket. Az ivarérett kor elérése után megindul a peték ürítése.

Az ember véletlen gazdaként szerepelhet a féreg életciklusában. A nyers, nem kellően hőkezelt hal, polip elfogysztásával a lárvák bejutnak a gyomorba. Emberekben nem alakulnak ki kifejlett féreg, hanem a 1,5-2,5 cm-es lárvák fúrják be a fejüket a gyomor, vagy a vékonybél falába. Ennek megfelelő helyen erős hasi fájdalom, illetve hányinger, hányás jelentkezik. Vékonybél, különösen a vastagbélhez közeli végső szakaszán elhelyezkedő lárva „vakbélgyulladáshoz” (appendicitis acuta) hasonló klinikai képet eredményezhet. Egyes esetekben a féreg a vékonybél elzáródását is okozhatja. A gyomorban található lárva akár a nyelőcsövön keresztül felfele is vándorolhat és a garathoz érve köhögési rohamot provokálhat. Igen ritka esetben a fertőzés invazív formát ölt, amikor a lárva átfúrja a gyomor, vagy a vékonybél falát és a cseplesz, a máj, a hasnyálmirigy állományába is eljut. Ennek megfelelően hasi folyadékgyülem (ascites) is kialakulhat.”

A kérdés már csak az, hogy az ilyen szennyezett halakat, miért engedik fogyasztani, ha hordoz magában veszélyeket? Miért csak figyelmeztetés jár érte?

Bár kis idő elteltével spontán gyógyul a dolog, akkor is: egyen ilyet akinek hat anyja van és a Nébihnél dolgozik.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!