Orbán apja olyan helyen tűnt fel, ami aligha mondható vasárnapi ebédlőasztalnak

Ennyike

2017.08.16. 12:55

Az Orbán család tovább gazdagodhat, ugyanis a miniszterelnök öccse és apja is kiveheti a részét a Vértesi Erőmű hulladéklerakójának rekultivációjában.

Az Orbán Áron tulajdonában álló Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozócég szállíthat zúzott köveket – egyenesen Orbán Viktor édesapja Orbán Győző bányájából. – derítette ki a Direkt36.

Jó biznisz ez, hiszen egy összesen nettó kétmilliárdos üzlet sosem jöhet rosszul senkinek.

1 oroszlany eromu
A Vértesi Erőmű (kép: oroszlany.hu)

A Vértesi Erőmű Zrt., – bár az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül állami tulajdonban áll – nem árulta el, hogy mennyit kapnak az említett cégek, csak annyit közöltek, hogy Orbán Gáspár Dolomit Kft.-je mellett további öt cég szállít majd be anyagokat a rekultivációhoz.

A történetet tovább bonyolítja ugyanis az, hogy az erőmű által megnevezett öt cég közül a Direkt36 csak kettő esetében kapott megerősítő választ, két vállalkozás nem méltatta válaszra sem a kérdést, további két megnevezett cég pedig azt közölte, hogy ők nem szállítottak anyagokat a rekultivációhoz.

A miniszterelnök családjának gánti és hahóti bányavállalkozásai a 2010-es fideszes hatalomátvétel után robbanásszerű növekedésnek indultak – igaz, Orbán papa bányáiról már a kilencvenes években tudott a közvélemény.

Orbán Viktor szülei, valamint testvérei tulajdonában több vállalkozás is van, (Dolomit Kőbányászati Kft., Nehéz kő Kft., illetve Gánt kő és Tőzeg Kft.) ezek elsősorban bányászattal, szállítmányozással és betonelemek előállításával foglalkoznak, és milliárdos hasznot termelnek. – több állami beruházásban töretlenül is beszállítóként vesznek részt.

„Orbán Viktor az első miniszterelnöksége idején, 2001-ben még kifejezetten arra kérte az édesapját, hogy a cége ne szállítson követ az akkor folyó állami autópályaépítéshez. Orbán a Direkt36-nak idén júniusban azt mondta: továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Azt viszont nem tartja problémának, ha ezek a cégek beszállítóként jelennek meg az állami projektekben.” – írta a hvg.hu.

Akkor tehát szembeszállt a papa a fiával? Mert ez bizony állami beruházás. Ja, ha csak alvállalkozó, akkor jól van. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!