Balog Zoltán mossa kezeit, de ez Pilatusnak sem jött be

Fogyatékkal élők foglalkoztatása kapcsán tartott sajtótájékoztatót Korózs Lajos az MSZP országgyűlési képviselője, ahol a következőket mondta:

1. a kormány nem tehet úgy, hogy minden felelősséget a foglalkoztatókra hárít, mivel a jogszabályokat ők változtatták meg!

2. a minimálbér emelése kapcsán a fogyatékosok foglakoztatását végző szervezetek nem kaptak állami segítséget a megnövekedett bérköltségek kigazdálkodásához.

3. a kormány bármikor változtathatna a jelenlegi törvényen, ha szeretné, mégsem teszi!

Kormányra kerülése után az MSZP állami megrendelésekkel támogatja majd a fogyatékossággal élőket foglalkoztató vállalkozásokat, növeli a foglalkoztatásbővítés anyagi forrásait és felülvizsgálja a területet érintő jogszabályokat.

Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy május végén kérdést intézett Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes foglalkoztatók akár hatvan százalékkal is csökkenthetik a fogyatékossággal élő alkalmazottaik munkabérét, miután a múlt év végén a fogyatékossággal élők foglalkoztatását a munkarehabilitációs fejlesztő foglalkoztatás kategóriába sorolták át. A jogszabályváltozás miatt viszont a munkaadók új szerződéseket kötöttek alkalmazottaikkal, amelyek alapján – ha nem kapnak elegendő megrendelést – csökkenthetik a munkaidőt és ezzel párhuzamosan a javadalmazás mértékét is – emelte ki.

Korózs Lajos bírálta, hogy a kormány a minimálbér emelésekor nem növelte a fogyatékossággal élők foglalkoztatásához kapcsolódó állami normatívát.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!