Orbánnak hála egy listára került Soros György és Mészáros Lőrinc – a jobboldal őrjöng

Mészáros Lőrinc Kép: Népszava

2017.08.14. 11:45

Miből él a politikus? Elsősorban pénzből persze, de a népszerűségi-index az, ami „beárazza” őket (ami közvetett módon pénzkeresethez vezet), így egy-egy felmérés eredménye konkrét visszajelzés lehet nem csak a választók felé, de önmaguk felé is. Okulhatnak belőle, vagy figyelmen kívül hagyhatják.

Persze nem mindegy, hogy ki készíti a felmérést, a mi a célja vele, kiket kérdez meg, stb. A Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése arra épp elég, hogy tendenciákat nagy vonalakban kiolvashassunk belőle.

Áder János államfő sokáig ült a képzeletbeli dobogó tetején, Magyarország legmosolygósabb embere ugyanis 2017 elejéig nem állt bele tipikus fideszes ügyekbe, személyisége nem volt megosztó, kerülte a konfrontációkat, és mivel csak újévkor köszönt be a családokhoz a tévéképernyőn keresztül, a választók azzal jutalmazták, hogy a tűrt státuszból a kedvelt státuszba emelték.

A társadalmat megosztó törvények aláírása után azonban gyorsan a fejére koppintottak, ugyanis népszerűsége zuhant, ezért egy másik többé-kevésbé háttérszereplő meg is tudta előzni őt; a lista első helyén tehát ma Varga Mihály gazdasági miniszter áll.

Egyiküknek sem volt nehéz dolga túlszárnyalni népszerűségben elődjeiket, hiszen az államfői székben Áder Schmittet, Varga pedig Matolcsy Györgyöt váltotta, így mindkettőjüknek elég volt kicsit elkerülni a rivaldafényt, és nem fullba nyomni a kretént a lájkokhoz.

Az alábbi grafikonon látható a népszerűség (‘kellemeskék’ oszlop) és alatta az ismertség (‘toszkán-bíbor’ kördiagram). A népszerűség-mutató maximális értéke 100, az ebből legtöbbet elérő legelöl a legkevesebbet elérő pedig a legvégén szerepel;

politikusok nepszerusege 170813 on fit 800x10000
Forrás: MNO / Iránytű Intézet kutatás

Maradjunk akkor a Varga-Áder párosnál: Varga népszerűsége: 60 pont Áderé 58 igaz Vargát csak a megkérdezettek 66 százaléka tudta beazonosítani, míg Áder bajuszához a megkérdezettek 90 százaléka tud nevet is társítani.

Tarlós István a harmadik helyen áll – az ő népszerűségét azok a fránya fakockák kezdik ki igazán (ezzel a Budapesten folyó káoszra utalok; BKK-botrány, hármas metró), negyedik a szintén nem a kirakatban álló Navracsics Tibor. Őt követi Orbán, majd őt az Iránytű-felmérés szerint a legnépszerűbb zuglói-ellenzéki Karácsony Gergely követi, aztán az LMP-s Hadházy Ákos, majd Gulyás Gergely és Lázár János után az első nő az utolsó a top tízből: Szél Bernadett LMP-s politikus.

És akkor vessünk egy pillantást a lista legvégére is. A megkérdezettek szerint ugyanis a legelutasítottabb közéleti szereplők Soros György (28 pont) és Mészáros Lőrinc (24 pont). A két szereplő azonban különbözik abban, hogy míg Soros György egy kitalált figura, addig Mészáros Lőrinc valódi, és tényleg valóban hozzá gravitál az országban minden, ami nincs lebetonozva, de igazából még az is.

Soros a kormányzati gyűlöletkampány miatt vált ismertté, hazánkban csak legfeljebb közvetett módon aktív, bár mindenki meg van róla győződve, hogy menekülteket és ellenzékieket pénzel azért, hogy kihaljon a magyar, addig Mészáros közvetlenül is hatással van az ország sorsának alakulására, a legfinomabban szólva is csak „gyanús” vagyonosodásával.

A Soros György személyét és a hozzá társított negatív gondolatokat a Fidesz propagandagépezete ügyesebben ültette el a fejekben mint Leonardo DiCaprio az Eredetben. A megkérdezettek közül Sorost pedig annak ellenére többen azonosítják be (80%) mint Mészárost (71%), hogy nem is itt él, és megítélésében csak a fideszes üzenetekre tudnak hagyatkozni – ám ennek ellenére is népszerűbb, mint a felcsúti polgármester.

sorosmeme

Hiába a sok milliárd, a nép mégsem azt utálja legjobban, akit a kormány kijelölt. A százmilliárdos vagyonnal rendelkező miniszterelnöki barát minden közszereplőnél népszerűtlenebb, ami komoly következményekkel járhat, ugyanis a Mészáros-jelenség a Fideszhez köthető, és ez még a jobboldalon is kiveri a biztosítékot.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!