Orbánék mesterterve csúnya kudarcot vallott: leghűségesebb szövetségeseik intettek be nekik

A Fidesz és Orbán Viktor egyik központi stratégiájának fontos eleme a határon túli magyarok szavazatainak a megszerzése. 

Mindannyian emlékszünk még Mikola István szavaira a 2006-os Fidesz kongresszusáról amikor így szólt a küldöttekhez:

„Mert ha négy évre nyerni tudunk, és – Martonyi János professzor úrra nézek – utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának – húsz évre minden eldőlne ebben az országban.”

Orbán Viktor idei tusványosi beszédében is elég konkrétan fogalmazott amikor megkérte java részt erdélyi magyarokból álló hallgatóságát, hogy regisztráljanak és menjenek el szavazni a Fideszre.

Az orbáni gépezet egyik legfontosabb részét képzik a határon túli magyarok voksainak a besöprése. Éppen ezért érhette hideg zuhanyként a most nap világot látott információk:

Bár már lassan egy hónapja tart a kormány regisztrációs kampánya a külhoni magyarok körében a 2018-as parlamenti választásra, egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy eredményes lenne a propaganda.

Ugyanis a tavaly október 2-i népszavazásra is 332 ezer regisztrációs kérelem érkezett (közülük 60 ezren már túl későn adták be), a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnapi adatai szerint pedig most 353 ezernél tart a számláló.

Tehát tíz hónap alatt mindössze 20 ezer embert sikerült rávenni a regisztrációra. Két hete a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága 350 ezres számot közölt. Ebből közel 148 ezer regisztráció Romániából származik, majd Szerbia következik mintegy 40 ezerrel. írja az mno.hu

Ha végig gondoljuk elég sok minden történt 10 hónap alatt a magyar belpolitikában ami úgy látszik, hogy nem nyerte el túlzottan a határon túli magyarok tetszését sem.

Az, hogy ennyi idő alatt mindösszesen csak 20 ezer ember regisztrált az elég vészjósló jel a kormány számára. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy egy jelentős százalékuk ugyan regisztrál de később nem megy el szavazni.

Ezekre a számokra még ők sem számítottak, Orbán teljes stratégiáját kockáztatják ezzel. (és milyen jól teszik).

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!