Semjénmentessé reformálnák itthon a papi hivatást a választható cölibátussal

Beer Miklós

Elvetné a dogmatikus semjéni egyházképet: Beer Miklós váci püspök szerint a növekvő paphiány egyik oka a kötelező nőtlenség. A püspök úgy látja, érdemes lenne idősebb, tapasztaltabb, akár házas férfiakat meghívni a közösségek vezetősére.

Maga a magyar püspöki kar elnöke, Veres András figyelmeztetett a Heti Válaszban, amikor arról beszélt, hogy néhány évtizeden belül elfogyhatnak a katolikus papok. Nyugaton kényszermegoldásként plébániák százait vonják össze, és egyre kevésbé ördögtől való gondolat a nős férfiak felszentelése.

Beer Miklós váci püspök kifejezetten támogatja az utóbbi elképzelést.

Egyre kevesebben jelentkeznek lelkipásztori szolgálatra, ami egész Európára jellemző s ezért fogalmazza meg a kérdést, hogy melyik a nagyobb érték a katolikus egyháznak: a nőtlen papi szolgálati hagyománya vagy pedig a közösségeik élete. Mivel az utóbbit tartja fontosabbnak az öntörvényűen humanista egyházfő, úgy véli, hogy legyen egy választható életforma s ne legyen a kötelező nőtlenség a papság feltétele.

Meglátása szerint fel kellene cserélni a papi szolgálat sorrendjét: ne fiatalon iskolázzák be a papnövendékeket, akik még sem személyiségükben, sem hitbeli meggyőződésükben nem elég érettek:„Meg kellene várni azt az életkort, amikor már tényleg alkalmasak arra, hogy egy közösséget irányítsanak – én így képzelném el az egyházunk jövőjét is, hogy akár ötvenéves férfiak, akiknek akár a gyerekeik is már felnőttek, őket kellene meghívni közösségi szolgálatra” – nyilatkozott a Klubrádiónak Beer Miklós.

A püspök szavai szerint a pappá szentelés távlati lépés lenne, de az egyház útját a választható cölibátusban látja. Bár hozzátette, hogy nem tartaná helyesnek a papok nősülését, de az alkalmas nős férfiakat meg kellene szólítani.

Terveiről a püspök Ferenc pápának is fog levelet írni.

Beer Miklósnak nem ez az első „ferencpápai” megnyilvánulása. Ez év elején a váci megyéspüspök például azzal a kéréssel fordult a hívekhez és a jó szándékú emberekhez, hogy mindenki karoljon fel egy legálisan hazánkba érkezett menekültet.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!