Ismét megfélemlítéssel próbálják ellehetetleníteni az MSZP által is támogatott népszavazást

Ezer forint büntetést kell fizetni minden egyes elveszett aláírásgyűjtő ív után s emiatt a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása érdekében kezdeményezett népszavazás szervezője azt tapasztalta, hogy sokan nem akarnak közreműködni az aláírásgyűjtésben, mert félnek a bírságolástól.

Bíró Zoltán arra kéri a parlamenti képviselőket, gondolják át ezt a kifejezetten a referendum intézményének ellehetetlenítését szolgáló szabályozást.

„A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazás kezdeményezőjeként fordulok most Önökhöz. Kérem, ne engedjék, hogy fenyegetésben éljen az, aki referendumot szeretne! Ne kelljen anyagi csőddel szembenéznie annak, aki a közvetlen hatalomgyakorlás e fontos eszközét kívánja igénybe venni!” – írja a parlamenti képviselőkhöz címzett levelében Bíró Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség aktivistája.

Az aktivista maga 18 ezer sorszámozott aláírásgyűjtő ívet vett át a Nemzeti Választási Irodától, amivel alanyi jogon 18 millió forintnyi kötelezettséget is magára vállalt.

„Amint ezt elmondom az aktivistatársaknak, hirtelen mindenkinek megváltozik a hozzám és az ügyhöz való viszonya. Nem válaszolnak az üzeneteimre, a telefonhívásaimat nem veszik fel, nem reagálnak” – írja levelében Bíró.

A kilátásba helyezett bírság miatt számos olyan szerveződés lépett vissza – állítja a kezdeményező –, amely a referendum célját amúgy támogatná, de nem szeretne fizetni az esetlegesen elvesző ívek miatt.

(kép: illusztráció)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!