Újabb szégyen hazánkra nézve: Így asszisztáltak Orbánék egy koncepciós perhez

Orbán Viktor Nurszultan Nazarbajev kazah diktátorral (kép: MTI)

2017.08.10. 15:20

Az Index értesülései szerint visszaküldték Kazahsztánba a biztos szenvedésbe azt az ellenzékit aki Magyarországon raboskodott, és akinek a hazaküldése ellen minden nyugati berendezkedésű ország és jogvédő szervezet tiltakozott.

Az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) információi szerint Jerzan Kadesovot július végén adta át a magyar állam a kazah igazságszolgáltatásnak – értesült a lap – azóta viszont semmit nem lehet róla hallani.

Kadesovot jogvédők szerint koncepciós perben állítaná bíróság elé az ország diktátora Nurszultan Nazarbajev. Kazahsztán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene és mint írják a férfi csak sokadrendű vádlottja az ügynek.

A civil szervezet szerint a magyar kormány „kész áthágni az európai normákat és emberi jogi kötelezettségeit, hogy olajban és ásványkincsekben gazdag diktatúráknak kedvezzen.”

Az ügy végkimenetele hasonló az azeri baltás gyilkos kiadásának ügyéhez, igaz, ott a hazatérő köztörvényes gyilkost népünnepély várta, mert elbánt egy grúz diákkal, addig a kazahot a biztos kínzás, szenvedés, és valószínűleg halál. (A kazah ügyről bővebben az Indexen)

Az Orbán-kormány a kezdetektől a kazah vezetésnek kedvezett. Az Index információi szerint például személyesen keresték fel a kazah állam emberei, ugyanakkor nemzetközi jogvédőket nem engedett be cellájába a magyar fél.

Kadesov aztán „valamiért” bűnösnek vallotta magát, így július végén haza is szállították Kazahsztánba.

Az ügyet jól ismerő ODF szerint Kadesovot a magyar fél asszisztálásával félemlítették meg, és szállították haza, ami arra enged következtetni, hogy a kormány a kazah diktátor embereivel kokettált.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!