Egyházi botrány Lázár János támogatója körül – fejek fognak hullani?

Hódmezõvásárhely, 2016. március 4. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök (b), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (k) és Németh László esperes Hódmezõvásárhelyen 2016. március 4-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

2017.08.10. 10:40

Több mint tíz éven keresztül nem fizette ki a pedagógusokat jogosan megillető pótlékokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye a hátrányos helyzetű településeken az általa fenntartott iskolákban dolgozó tanárainak – számolt be a Magyar Narancs.

A cikk szerint az egyik érintett tanárnő férjénél telt be a pohár, aki be is perelte az egyházmegyét, mivel felesége két éven át tanított a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolában, a pótlék kifizetése azonban elmaradt, pedig az egy 2006-os kormányrendelet szerint járt volna. Ezért két évre visszamenően a fizetése 10 százalékát, összesen körülbelül 300 ezer forintot követelt.

A tavalyi elsőfok után, a Gyulai törvényszék másodfokon is igazat adott a tanárnőnek.

A lap érdeklődött az egyházmegyénél, hogy hány alkalommal mulasztották el kifizetni 2007 óta a pótlékokat, de választ nem kaptak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vizsgálatot indított, ami nem sokkal később megszűnt, mivel az egyházmegye arra hivatkozott, hogy pótlék lehívására nincs joguk, és az államkincstártól ilyen jogcímen nem kaptak pénzt, ráadásul kimutatást sem tudnak adni ezekről.

A munkaügyi ellenőrök a pótlék ki nem fizetése miatt három érintett iskolában bírságot szabtak ki; Battonyán, Kevermesen és Végegyházán. A Magyar Narancs úgy kalkulál, hogy a ki nem fizetett pótlékok 11 iskola, minden tanárával számolva, összesen 11 évre visszamenőleg több százmilliós összegre rúgnak.

Az egyházmegye élén egyébként az a dr. Kiss-Rigó László megyés püspök áll, aki bevallottan, és nyíltan vállalja, hogy fideszes, s gyakran felbukkan a Fidesz vezetése körül. A 2010-es választás előtt annyira fullba nyomta, hogy személyesen kampányolt Lázár János támogatására.

A hála nem maradt el: „A Lázár felügyelete alá került Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől az egyházmegye 2,4 milliárd forint támogatást kapott a szegedi fogadalmi templom felújítására. Számos pap nem nézi jó szemmel az egyházmegyében, hogy miközben a falusi templomok tönkremennek, a püspök hatalmas összegeket mozgat egyéb célokra.” – olvasható a Népszabadság cikkében. Ja, meg egy díszpolgári címet is kapott Lázár városában Hódmezővásárhelyen.

Kiss-Rigó egyházmegyéjében már korábban is volt „mozgolódás”: a NAV Kecskeméti Bűnügyi Igazgatósága a szeged-csanádi egyházmegyében költségvetési csalás és más bűncselekmények – többek között kényszerítés – gyanúja miatt nyomozott, igaz azt 2014-ben megszüntették.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!