Vége a CEU-botránynak, Orbánékon nevetnek Amerikában

forrás: mti.hu

A 168 óra azt írja, hogy a Külügyminisztérium beéri a New York állammal kötött szerződéssel CEU ügyben. Az Orbán-kormány tavasszal megpróbálta ellehetetleníteni a CEU működését. Áprilisban fogadták el a lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvény módosítást. A kormány makacsul ragaszkodott ahhoz az elképzeléséhez, miszerint kizárólag akkor működhet tovább a külföldi felsőoktatási intézmény, ha a működésről elvi támogatást alátámasztja egy államközi szerződés.

A furcsa elképzelés az volt, hogy ha az egyetem székhelye föderatív államban található, akkor a szerződésnek a szövetségi adminisztrációval kötött előzetes megállapodáson kell alapulnia. Információik szerint jelenleg a külügy a dokumentum pontos szövegét várja New York államtól és heteken belül aláírhatják a szerződést. A CEU hazai működése ugyanakkor egy további problémába is ütközik: a jogszabálymódosítás szerint ugyanis az intézmények New York államban is kampuszt kell létesítenie.

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hiába álmodoztak az orbánisták arról, hogy Magyarország kissé agresszív meghívására az Air Force One azonnal nekiindul és Ferihegyen landol, majd Trump és Orbán bajsza alatt mosolyogva-sorosozva döntenek egy egyetem sorsáról… Hál’istennek az USA-ban működik a demokrácia intézményrendszere!

A fideszes vezetők és holdudvar számára olyannyira vonzó Donald Trump pedig egyértelmű üzenetet küldött – és már megint nem meghívót.

 “A TÖRVÉNY FELÜLVIZSGÁLATÁT ÉS MEGVITATÁSÁT VÁRJUK, AMIHEZ PÁRBESZÉDRE LESZ SZÜKSÉG MAGÁVAL AZ EGYETEMMEL, ÉS A TÖBBI ÉRINTETT INTÉZMÉNNYEL IS.”

Washington üzent CEU-ügyben: Nyomd el magad Viktor!

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is hangot adott annak, hogy az orbánisták hazudoznak a választópolgároknak CEU ügyben…

Az orbánisták CEU ellenes akciója itthon is és külföldön is hatalmas botrányt okozott. Ártott hazánk jó hírének. Neves szakemberek, egyetemi oktatók, a tudományos élet jeles szereplői, Nóbel-díjasok tiltakoztak ellene.

A legabszurdabb komédia az egészben, amikor kiderült, hogy a CEU ellen felhozott érvek nem állják meg a helyüket, mert Orbán Viktor lánya is olyan egyetemen tanul, ami Európában működik, de az USA-ban akkreditált diplomát ad.

A narancsosok elég kellemetlen helyzetbe kerültek, hiszen nehezen védhetővé vált álláspontjuk, a hab a tortán az volt, amikor a miniszterelnök lányán túl, a köztársasági elnök Áder János lánya is ilyen egyetemen tanul.

Amit megtanulhatunk ebből az egész botrányból, az az, hogy minden kétséget kizáróan Magyarországon mára kialakult egy narancsos hatalmi elit, amelyik úgy képzeli el a közéletben betöltött szerepét, hogy bizonyos szentenciákat (rövid, velős, igazságot kifejező mondások) odadob a választói elé, amelyeken felbuzdulva akár bizonyos lehetőségektől meg is fosztaná Magyarországot, ellenben ezeket a hangzatos mondásokat a hétköznapi életükben, a saját családtagjaikra nem tartják érvényesnek…

Magyarul amíg a hatalom birtokosai saját maguknak biztosítják az erőforrásokat, az előre menetel lehetőségeit, addig az országgal és a választópolgárokkal szemben nem felelősségteljesek.  Ezt az üzenetet pedig finoman és halkan türelemmel és óvatosan el kell juttatnunk azoknak az ismerőseinknek a fülébe, akikről tudjuk, hogy a Fidesz-Kdnp-re szavaznak, azért hogy…

…érthető és pontos visszajelzést küldjünk az orbánistáknak jövő Áprilisban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!