Az ima sem segíthet Balog Zoltánon és minisztériumán. Zseniális jegyzetet találtunk

Van egy rossz hírem Balog Zoltán számára, aki szerint imádsággal biztosítható a minisztériuma jobb működéséhez szükséges isteni segítség.- írja Szabó Zoltán egykori MSZP-s, ma már DK-s politikus a Facebookon. Majd olyan eszmefuttatással folytatta, hogy nem tudtuk megállni, szó szerinti közöljük. Szerintünk zseniális. Íme:

„Végeztek egy kísérletet az Egyesült Államokban: hat kórházban 1802 szívkoszorúér bypass-műtéten átesett beteget figyeltek meg, vajon milyen hatással van a gyógyulásukra az, ha imádkoznak érte. A betegeket 3 csoportba osztották. Az 1. csoportért imádkoztak (3, valamennyi szóban forgó kórháztól meglehetősen távoli templom gyülekezetét kérték föl, hogy imádkozzanak az e csoportba tartozók sikeres műtétjéért, gyors és teljes fölgyógyulásáért), de sem a csoport tagjai, sem az orvosaik nem tudtak erről. A 2. csoportba tartozókért nem imádkoztak, de erről szintén nem tudtak sem ők, sem orvosaik. A 3. csoportba tartózókért pedig úgy imádkoztak, hogy erről ők is, orvosaik is tudtak. Az imádkozók csak a keresztnevét és vezetéknevének kezdőbetűjét tudták annak a betegnek, akiért imádkoztak (a kísérlet tervezői úgy gondolták, Isten ennyiből is azonosítani tudja, kiről van szó).

A kísérlet eredményeként kiderült, hogy az 1. és a 2. csoport tagjainak gyógyulási aránya között semmiféle statisztikailag értékelhető különbség nem mutatkozott. Ez talán nem is annyira meglepő. Az már inkább, hogy az 1. és a 3. csoport tagjai között viszont jelentős volt a különbség – de az 1. csoport tagjai javára. Vagyis akik nem tudták, hogy imádkoznak a fölgyógyulásukért, azok szignifikánsan nagyobb arányban épültek föl komplikáció mentesen, mint azok, akik tudtak a fölépülésükhöz kért isteni közbenjárásról. Ez utóbbit többnyire a 3. csoport tagjainak „teljesítési szorongás” okozta többlet stresszhelyzetével magyarázták, de volt kutató, aki úgy gondolta, a 3. csoport tagjainak jelentősen növelte a betegsége súlyosságába vetett hitét, hogy egy egész csapatnak kell imádkoznia a gyógyulásáért.

Mindenesetre a kísérlet eredménye arra utal, hogy az imádság aligha segíti hozzá Balog minisztériumát a jobb működéshez. Ha viszont a minisztérium dolgozóiban és vezetőiben tudatosul az, hogy sokan imádkoznak ezért, az könnyen a minisztérium teljesítményének további romlását eredményezheti – már ha ez egyáltalán lehetséges.

Ja, igen. A kísérletet egy dr. Herbert Benson nevű kardiológus vezette, aki kifejezetten HITT a közbenjáró ima gyógyulásra gyakorolt kedvező hatásában, és a kísérlettel, amelyet az istenhit és a vallás népszerűsítésére létrehozott Templeton Alapítvány finanszírozott két és félmillió dollárral, éppen ezt szerette volna bizonyítani. (Még mielőtt valaki bármilyen liberális vagy ateista ármányt gyanítana az eredmény hátterében.)

(A kísérletről az American Heart Journal 2006. áprilisi száma számolt be, én Richard Dawkins Az isteni téveszme c. könyvében olvastam róla) ”

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!