„A miniszterelnök úr tombol” Simicska akcióján – Orbánnál elszakadt valami

Simicska Lajos plakátcégének felületeit, hétfő hajnalra újabb jelöletlen plakátok lepték el, azokat, amelyeken három héttel ezelőtt megjelentek „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” – üzenetek. Simicska úgy látszik nem pihen, ismét fricskát mutat Orbánnak. A mostani, a béruniót sürgető hirdetésekkel ismételten kijátszották a plakáttörvényt.

A Jobbik, bár a béruniót ő hozta be a politikai kommunikációs térbe tagadja, hogy a szervezet állna az akció mögött, ugyanúgy mint ahogyan három héttel ezelőtt is ezt tette. Szabó Gábor pártigazgató elmondta, hogy a plakáttörvény július 15-i hatálybalépésével megszüntették a szerződéses viszonyukat a Mahírral. Ők tehát nem rendeltek hirdetéseket, de

nagy örömmel fogadták a megjelenésüket”.

„A plakátok kihelyezőiként – csakúgy mint a múltkor – ismét szóba jöhet persze maga a Jobbikkal bevallottan szimpatizáló Simicska Lajos, illetve a vállalkozó plakátcége is, amelyet nyár elején – hogy, hogy nem – épp a kormányt irritáló jobbikos kampány közepén kezdtek vegzálni a NAV ellenőrei. Puskár Anett a Mahír tanácsadója a hvg.hu megkeresésére azonban a három héttel ezelőtti akcióhoz hasonlóan ismét azt mondta, hogy egy „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetről
van szó, amelynek nem a Jobbik és nem is Simicska Lajos a megrendelője.„ – olvashatjuk a hvg.hu tudósításában. 

A botrányosan megszavazott plakáttörvényről, nagy valószínűséggel a kormány sem gondolta, hogy milyen könnyű kijátszani egy magáncég vagy magánszemély közbeiktatásával.

A törvény szerint csak az tekinthető politikai hirdetésnek, ami egy konkrét jelölőszervezet vagy jelölt támogatására ösztönöz.

Ez a jelenlegi és a három héttel ezelőtti kampányról sem mondható el, így nem vonatkoznak rájuk a politikai hirdetések szabályai. Az atv.hu írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök úr eléggé dühös a plakáttörvény kijátszása miatt és már vizsgálják, hogy hogyan lehetne bezárni a kiskapukat, magas rangú kormányzati források azonban tagadták az újabb módosítás szándékát.

„Afelől persze kevés kétségünk lehet, hogy a Fidesz, illetve a kormány előbb-utóbb megint megtalálja majd a módját, hogy hogyan tüntesse el az utcákról a számára kellemetlen üzeneteket, a hatályos szabályok alapján egyelőre azonban nemigen tudott beléjük kötni.”

Lázár János is lépett az ügyben, a kormányhivatalokon keresztül vezényelt ki embereket plakátokat méricskélni. A hivatalnokokat megalázó plakát-ellenőrzési feladatokról itt olvashat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!