Már az állami számvevőszék elnöke szerint is csökkenteni kell az adókat

Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke szerint csökkenteni kell a munkát terhelő adókat. Az állami hírcsatornának azt mondta: még mindig túladóztatja a munkát Magyarország a környező országokhoz és az Európai Unió átlagához képest. A magyarországi jövedelmek közel fele az államkasszában landol, ez versenyképességi hátrány. Domokos szerint a gazdasági fenntarthatóság fehérítéséből származó bevételekből az adócsökkentésre kell fordítani.

Az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, az elmúlt években javult a helyzet, de a költségvetés nincsen olyan állapotban, hogy a kiadási oldalt csökkentse. Úgy véli, hogy nyolc vagy tíz év szükséges ahhoz, hogy Magyarország megközelítse az osztrák szintet. A közterhek viselésének csökkentése is több évet vehet igénybe.

Egy felmérésből kiderült, hogy három fiatalból csak egynek van megtakarítása, a legtöbben lakásra spórolnak. Ötödrészük a megtakarítását autóra, utazásra költené. Ennél kevesebben pedig családi eseményre, oktatásra, nyugdíjra teszi félre a pénzt. Átlagosan 800 000 forintos nagyságú az összegyűjtött pénz. A megkérdezett 19-29 éves fiataloknak a harmada csak alkalmanként vagy soha nem tesz félre pénzt. A felmérés során az is kiderült, hogy csak a 26 év felettieknek van lakáshitele. A fiatalabbak nem vesznek fel kölcsönt és nem fektetnek be.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!