Erre nem számítottál: váratlan adatok jelentek meg a TV2-ről – a magyarok véleményt mondtak

Fotó: Lefteris Pitarakis

Az amerikai International Republican Institute márciusban közvélemény-kutatást készített Magyarországon. A közvélemény-kutatásban arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a magyarok az ország belpolitikai és nemzetközi helyzetéről.

A magyarok fele úgy látja, általánosságban rossz irányba megy az ország és csak 38% gondolja úgy, hogy jó irányba tartunk. Tudósított róla az index.hu. 

Arra a kérdésre, hogy a mostani fiatal generációnak jó kilátásai vannak-e Magyarországon 26% válaszolta azt, hogy igen és 74% azt, hogy nem.

 

(Részlet Pedro Almodovar 1984-ben készült Mit vétettem, hogy ezt érdemlem c. filmből )

„A kutatás több kérdése is foglalkozik azzal, hogy a magyarok hová helyezik el magukat a kelet és nyugat tengelyén. Az egyik kérdésnél egy ötös skálán kellett megjelölni, hogy bizonyos területeken Nyugat-Európához vagy Oroszországhoz állunk-e közelebb.
Egészségügy, nyugdíjak és egyéb társadalmi juttatások tekintetében csak 3 százalék gondolta úgy, hogy a magyar rendszer teljesen olyan, mint a nyugat-európai, 16 százalék szerint pedig nagyjából hasonló.

Ehhez képest több mint kétszer ennyien látják úgy, hogy teljesen, vagy nagyjából olyan a magyar rendszer, mint az oroszországi. Ugyanilyen arányban (19 százalék) gondolják a magyarok, hogy az általános életszínvonaluk hasonló lenne a nyugatihoz, 37 százalék szerint viszont olyan színvonalon élünk, mint az oroszok.

A morális, valamint a kulturális és intellektuális értékek tekintetében viszont jelentősen több magyar gondolja, hogy Nyugat-Európához hasonlítunk, mint Oroszországhoz. Az is érdekes, hogy a megkérdezettek nagyjából harmada mindegyik témában úgy ítélte meg, hogy valahol félúton vagyunk a Nyugat és Oroszország között.”

A felmérés a médiafogyasztási szokásokra is kiterjedt, a kérdés az volt, hogy honnan fogyasztanak az emberek politikai híreket. A lakosság fele kereskedelmi televíziókból és rádiókból. 27 százalék állami televíziókból és rádiókból. 20 százalék online. 3 százalék nyomtatott újságokból.

A legtöbben 44 százalék az RTL Klubbot tartja megbízható hírforrásnak, míg az Andy Vajna által kormánypropagandává silányított TV2-t csak 25%.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!