Megszólalt a szakértő: a hazafias testnevelés sokkal durvább, mint gondoltuk

Radó Péter oktatáspolitikai szakértővel beszélgetett a HVG csapata miután a tegnapi napon a HVG remek videója mutatta be milyen is lesz az Orbán-kormány legújabb őrültsége a hazafias tesióra. Megtudtuk azt is, hogy még az 50-es években, a kemény sztálinista kommunista diktatúra, a Rákosi rendszer sem engedte meg magának azt, hogy az ideológiai nevelést bevigye az iskola falai közé, azt az ifjúsági szervezetekre hagyták.

Remélhetőleg mind a szülők, mind a pedagógusok helyén kezelik ezt a veszélyes elképzelést, amely megszüntetné a demokráciát Magyarországon és a jövő nemzedékét megfosztaná a szabadságától. Remélhetőleg a jövő évi választásokon a választópolgárok visszajelzést küldenek ennek a meghibbant hatalmi elitnek, akik már a gyerekkort is el akarják venni a magyaroktól.

 

 

A diákoknak a Nemzeti alaptanterv szerint már most is részesülniük kell hazafias nevelésben. Ez azt jelenti, hogy meg kell ismerniük a nemzeti, nép kultúra értékeit, hagyományait, tanulmányozzák a jeles magyar történelmi személyiségek, tudósok, feltalálók, művészek, írók, költők, sportolók munkásságát. Mindezt azért, hogy „Alakuljon ki bennük a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, és az a felismerés, hogy szükség esetén Magyarország védelme minden állampolgár kötelessége.” – írja a HVG.

Az általános iskola felső tagozatos diákjait például úgy kell tanítani, hogy értékeljék az idegen elnyomás és zsarnokság ellen fellázadt emberek bátorságát, hősiességét, „a hazafiságra nevelés és a nemzeti öntudat megerősítése érdekében. Együtt érez a szabadságharc hőseinek és áldozatainak sorsával, szolidáris velük”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a SZÁMALK-al karöltve 318 000 000 forint uniós támogatással dolgozott a hazafias és honvédelmi nevelés módszertanán 2013 és 2014 között.

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő rendkívül riasztóbbnak látja a helyzetet. Szerinte értelmetlen és okafogyott a 6-12 éves gyerekeket direkt módon ideológiával bombázni. Azt is elmondta, hogy mindez csak arra jó, hogy alkalmazkodást kényszerítsenek ki, hogy „a gyerekek megtanulják, dekódolják az elvárást, és annak megfelelően viselkedjenek”. A szakértő szerint ezzel csak megfosztják a gyerekeket az autonómiájuktól és elmondta azt is, hogy a hazafias testnevelésnek nincsen semmi értelme és nincsen semmi köze a valódi problémákhoz sem.

A szakértő szerint „tömegkatonát” ideológiai célból „gyártanak”.

Az oktatáspolitikai szakértő elmondta, hogy mindez miért történik, azért, hogy engedelmes alattvalók tömegével rendelkezzen a mindenkori, politikai hegemóniát élvező elit, hiszen beleverik már kiskorában, hogy a hazájáért, a nemzetért mászik fel a kötélre, nem pedig azért, mert neki az az érdeke, hogy gyorsabb, egészségesebb és erősebb legyen. Amikre az Orbán-kormány most készül, az még az ötvenes években sem történt meg. A Rákosi- vagy Kádár-korban sem hatotta át ideológia a testnevelés órát, az ideológiát még a nyílt diktatúra is a félkatonai és ifjúsági szervezetekbe tolták át.

Radó azt mondja, a modern hadsereghez magasan képzett szakemberek kellenek, amihez nem hazafias testnevelés kell, hanem jó színvonalú középfokú közismereti oktatás. A felderítő szakasz eltéved, ha nem tudja értelmezni a műholdról kapott adatok tömkelegét a laptopján – mond egy jó példát Radó.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!