Egy brit újságíró leleplezte Orbán rendszerét – Nálunk elolvashatja!

kép: Koszticsák Szilárd / MTI

2017.08.01. 17:20

„Is Hungary the EU’s first rogue state?” Lefordítva nem túl hízelgő a kérdés – mindjárt ki is térünk rá, miért és honnan ez az egész – ugyanis a rogue (ami ismerős lehet az új Star Wars Rogue One-ból) magyarra lefordítva a zsivány, gazember, lator, vagy törvényen kívüli. A zsivány szó azonban remekül illik ide, és nem csak a fenti filmremek okán. Így a kérdés szabad fordításban a következőképpen hangzik a zsivány szóval:

Magyarország lett az EU első zsivány országa?

Terjedelmes cikket közölt ugyanis a brit NewStatesman hetilap – melyet a napi.hu szúrt ki – Orbán Viktorról, és rendszeréről, az útról amit bejárt, és amelynek végén a szabadság és demokrácia értékeit hátrahagyva kiépítette ezt a „zsivány” rendszert.

A cikk írója a hazánkban élő Martin Fletcher, aki a személyesen kereste fel az Orbán-rendszer emblematikus helyszíneit, alakjait, majd az arról szerzett benyomásait, tapasztalatait és információit pedig leírta, itt angolul el is olvashatja.

A cikk ezzel az alcímmel nyit: Orbán diákként még rendszerváltó volt, miniszterelnökként azonban kiépítette az illiberális demokrácia rendszerét, és az egekbe magasztalja Putyint és Trumpot.

Very Korrupció

A külföldi olvasónak lesz min megrökönyödnie, ugyanis a cikk részletezi a felcsúti látképet – az Orbán Viktor háza mögé épült irdatlan focikomplexumot stadionnal, fűtőházzal, mindennel. Ez a miniszterelnök privát birodalma. Ez arrafelé ismeretlen, viszont idehaza a közöny és cinizmus karámjában már nem ügy, a korrupció szimbolikájaként emlegetett, uniós pénzek bevonásával épült kisvasútról már nem is beszélve.

Ír arról is, hogy az országot irányító, ködbe burkolózó gazdasági háttéremberek (ún. oligarchák) egytől egyig a rendszer kegyeltjei, közülük kiemeli Mészáros Lőrincet is, aki az ország egyik leggazdagabb embere – és akivel találkozott is, bár a találkozó hamar véget ért, ugyanis Felcsút „reneszánsz embere” elzavarta az újságírót a büdös francba.

Such demokrácia

Orbán rendszerének jellemzője, hogy a történelmi emlékezést is újraírja – Fletcher itt az 56-os forradalom fideszes újraértelmezéséről, és a Terrorháza körüli állandó botrányokról ír, de a rendszert jellemzi az is, hogy első ránézésre olyan mintha demokrácia lenne, de mégsem az, hiszen az emberek tüntetnek, a főváros pezsgő, élettel teli, de semmi sem transzparens, semmibe nem lehet beleszólni, az intézmények egyre kisebb számban függetlenek, kivérezteti az ellenzéket, az ellenzéki orgánumokat, leuralja a sajtót, a közbeszerzéseket a tűzhöz közel ülők vihetik el. Magyarul: Orbán nélkül a fű se nő. Vagyis nem nőhet.

Látni vélte azt is, hogy míg a főváros fiatalos, európai, kozmopolita, addig a vidék elöregedő, provinciális és kádári.

Kormányzása egyre autokratikusabb, és mindent ellep a korrupció, ami az EU-s pénzekre is vastagon kihat.

Idézi a berlini Democracy Reporting civil szervezet jelentését is, miszerint több mint négyszáz állami közbeszerzést nyertek a Fideszhez közeli oligarchák – Mészáros, Tiborcz, stb. melyek összértéke nagyjából 1,8 milliárd dollár – azaz csaknem félezer milliárd forint.

A jelentés kitér a civil szervezetek lekaszabolására, és a nép felhergelésére és bemutatja, hogy egyfajta új államosítás zajlik. Az új államosítás egyébként a magyar olvasónak sem új, ezt a folyamatot látjuk végbemenni, amikor üdülőt, közműcégeket, médiát, bankot, buszt, metrót, villamost, mindent megvesznek a rendszer hűbéresei.

Fletcher, miután visszatért Londonba, telefonon elérte Kovács Zoltánt, akit Orbán szóvivőjeként mutatott be, és aki szépített egyet a Putyinnal való kapcsolatban, és visszautasította a korrupciós vádakat, s a végén persze rákente az ellenzékre.

(Apropó ellenzék. Az újságírónak a Momentum mozgalomról, vagyis vezetőjükről Fekete-Győr Andrásról az ifjú Orbán jutott eszébe.)

Üzenjük Brüsszelnek

Brüsszellel megy az adok-kapok, a „pávatánc”, amit Orbán ügyesen kezel. Pontosan tudja, hogy meddig megy el az EU, és pontosan tudja meddig mehet el ő is.

Közben pedig folynak az uniós eurómilliárdok Magyarországra, ami közvetve őt erősíti. Őt és holdudvarát, így gyakorlatilag brüsszeli pénzből épül Orbán rendszere, az „irányított demokrácia”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!