Schmidt Máriáék lebuktak: válaszlépésként olyat tettek amit még Rogánék se tennének

Kép forrása: Facebook

Annyira pofátlan az a kormány, amelyik a civil szervezetek átláthatóságáról szónokol és törvényt alkot arról, hogy ha külföldről támogatnak egy civil szervezetet, akkor annak a kommunikációjában ezt milyen módon kell feltüntetnie, azok az alapítványok, amelyek közpénzekkel gazdálkodnak, nem automatikusan tesznek mindent nyilvánossá a honlapjukon az elszámolásukkal kapcsolatban. Több száz ezer forintot kérne az a Schmidt Mária újságíróktól, akit fiatalkorában Soros György mai értéken 30 millió forinttal támogatott két társával együtt egy úgynevezett “kutatásra”. Egy jeruzsálemi konferenciára is elutazhattak, ingyen, de Soros György annyira kibabrált vele, hogy Schmidt még az amerikai Indiana University-n is tanulhatott.

Korábban már közzé tették a listát, most azt gondolják, hogy túl sok munka lenne az adatok nyilvánosságra hozatala. A Magyar Nemzet fordult közérdekű adat-igényléssel a Közép és Kelet európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványhoz, amelynek Schmidt Mária a vezetője. Azt szerették volna megtudni, hogy mennyi pénzt költöttek el az 1956-os emlékévvel kapcsolatban. Kivel szerződtek egymillió forintnál magasabb összegekért. Ha maradt pénz, akkor azt mire költötték el?

Az alapítvány válaszában azt fejtette ki, hogy a kérdések megválaszolása „munkaerőforrás araánytalan mértékű igénybevételével” járna, ezért összesen 352 ezer forintos költségtérítés ellenében tudnak válaszolni, amit 80 munkaórával és 4400 forintos órabérrel számoltak.

„Korábban az Átlátszó is próbálta megszerezni a szerződéseket, de azok kiadását először megtagadták arra hivatkozva, hogy az emlékév még nem zárult le, az adatok nyilvánosságra kerülése pedig zavarná az emlékév lebonyolítását, majd amikor az Átlátszó beperelte őket, végül májusban közzétették a szerződéseket. Az emlékév azonban június 16-ig tartott, így az a szerződéslista nem biztos, hogy teljes.

A Schmidt Mária vezette alapítvány a tavalyi évre vonatkozó beszámolója szerint tavaly több mint 11 milliárd forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből az emlékév lebonyolítására. Valamivel több mint 4 milliárd forint ment el a központi programok finanszírozására, míg 7,5 milliárd a civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények különféle megemlékezéseire. Ezekben az összegekben feltehetően nincsen benne az idei programok költségvetése, a teljes büdzsé 14,5 milliárd forint körül alakulhat.” – írja a hvg.hu.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!