Könnyfakasztó védőbeszédet mondott a letartóztatott török újságíró – Orbán elszégyellheti magát

Kép forrása: Facebook

Ahmet Sik az egyik lagnagyobb múltú török napilap a Cumhuriyet újságírója. Egyike volt annak a 17 újságírónak, akiket letartóztattak és terrorizmus vádjával állítottak bíróság elé. Erdogán rezsimjét élesen bírálta vallomásában. – írja a 444.hu.

„Azt akarják, hogy hallgassunk a bűneikről és ne mondjuk el az igazságot. Olcsó és sekélyes politikai stratégiájukra használják a puccsisták áldozatának vérét. A hatalom birtokosai előtt egyetlen cél lebeg, totalitárius uralmuk fenntartása bármi áron.”

MTI EPA A török elnöki hivatal sajtóirodája
Fotó: MTI / EPA

Az egy évvel ezelőtti sikertelen puccs kísérletet Erdogan egykori szövetségesére Fettullah Gülen nyakába próbálja varrni. Sik azt mondta „a szennyvízhálózat, amit kormánynak hívunk, és amely egyesítette a török politikát és társadalmat átformáló két hatalmi központot, felrobbant”. Szerinte egy olyan országban zárt be több médium, amelyik arra büszke, hogy a puccs után nagyobb lett a demokrácia. Jelenleg olyan állapotok uralkodnak az országban, ahol már nem sok újságíró maradt, akik felderítenék az igazságot, hiszen fenyegetéseknek, pereknek és letartóztatásoknak, gazdasági nyomásnak vannak kitéve.

A per egyértelműen a sajtó- és szólásszabadság ellen irányul, és „az igazságszolgáltatás egyes képviselői úgy viselkednek, mintha a lincselő tömeg részei lennének.” – mondta Sik.

„Ez nem védőbeszéd, mert az sértő lenne az újságírásra és szakmám etikai értékeire, mert az újságírás nem bűn. Az újságírói munka kriminalizálása a totalitárius rendszerek egyik sajátossága”

Kifejtette abbéli véleményét is, hogy a nem demokratikus rendszerekben, amelyek egyre totalitáriusabbá vállnak, az újságírást határok közé próbálják szorítani.

„De nem lehet úgy újságot írni, hogy az ember ne lépje át a határokat. Ha csak engedéllyel írsz és beszélsz, összeroppant a saját alkalmatlanságod súlya. Épp ezért azt mondom, hogy tegnap is újságíró voltam, ma is az vagyok, és holnap is folytatni fogom. Vagyis a kibékíthetetlen ellentét köztünk és az igazságot elfojtani akarók között sosem lesz feloldva”

Felszólalását azzal zárta: „ezekben a sötét napokban […] mindennél inkább több igazságra van szükségünk”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!