Amerikában még működik a demokrácia – nem bukott meg az Obamacare

Nem szavazta meg az amerikai szenátus az előző, demokrata kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszert, az Obamacare-t. Még akkor sem, ha a kormánypárti republikánusok vannak többségben.

A vereség nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont – köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is – elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet.

A szavazásra visszatért Washingtonba az agydaganattal küzdő John McCain arizonai szenátor is, akit ovációval és tapssal fogadtak politikustársai.

Az arizonai politikus azonban szenvedélyes beszédben közölte: a republikánusok egészségbiztosítási tervét a jelenlegi formájában nem hajlandó megszavazni, s az új egészségbiztosítási törvényt majd kétpárti egyetértéssel kell kidolgozni.

Még nem született ugyan döntés, de értesülések szerint már szerda délutánra összehívhatják a szenátorokat, hogy voksoljanak. Hírmagyarázók szerint az Obamacare visszavonását új törvény elfogadása nélkül szinte bizonyosan nem sikerül elfogadtatni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!