Ilyen nincs: kórház igazgatókat zsarol az Orbán-kormány!

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Száz kórház igazgatónak a hónap végén jár le a mandátuma. A gyakorlatban az történik, hogy az állásukkal zsarolja az Orbán-kormány azokat a kórház igazgatókat, akiket az Emberi Erőforrások Minisztériuma a múlt héten egy nyílt levél aláírására kért fel.

A minisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által írt nyílt levél arról szól, hogy az aláíró kórház igazgatók az egészségügyről a médiában megjelent hírek ellen tiltakoznak. A Népszava különösen visszataszítónak ítéli, hogy a dokumentumot, azelőtt juttatták el az egészségügyi intézmények vezetőihez, hogy közülük száznak lejár a mandátuma július 31-én.

A kórház igazgatók kaptak ugyan szóbeli ígéretet, hogy egy évvel meghosszabbítják a mandátumukat, de írásban senki sem erősítette ezt meg.

A nyílt levél tartalma:

„Nyílt levél a magyar média képviselőinek

Mi, az egészségügy kiemelt gyógyító intézményeit képviselő vezetők fokozódó aggodalommal szemléljük a kórházvilágot az elmúlt időszakban folyamatosan érő, egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat.

Hivatásunknál fogva mindenkinél jobban ismerjük az ágazat régóta tartó problémáit. Azt ugyanakkor – évtizedes szakmai múlttal a hátunk mögött – mindannyian tapasztaljuk, hogy a magyar egészségügy javuló pályára állt az elmúlt években. Az egészségügyi fejlesztések elsősorban vidéken, de Budapesten is érezhető mértékben járulnak hozzá a betegellátás javuló körülményeihez.

A még megoldásra váró problémák valós okainak feltárásához, a pontos diagnózis felállításához azonban higgadtság, a tények beható ismerete és objektivitás szükséges. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a magyar média egy része ezt a kritériumot nem tartja tiszteletben. Az indulatok, az elfogultság és a tévhitek igazolására szolgáló meghamisított leletek, a szakmaiatlan és megalapozatlan politikai véleménynyilvánítás közvetítése bizalmatlanságot szül a beteg és a gyógyító intézmény között. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy megrendüljön az intézményeinkbe vetett évtizedes bizalom!

A kórház a gyógyítás és a gyógyulás intézménye, s a médiának kiemelt felelőssége van abban, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást adjon az ott folyó munkáról a magyar emberek számára.

Hangsúlyozzuk, hogy semmilyen mulasztást, hanyagságot vagy embertelenséget nem tűrünk meg intézményeinkben. De ugyanakkor kötelességünk megvédeni munkatársainkat az igazságtalan, nemtelen támadásoktól.

Felhívjuk a társadalmi élet és a magyar média minden szereplőjét, hogy hadüzenetek sugározása helyett korrekt tájékoztatással segítsék munkánkat.”

„Az egyébként Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter agyréme, hogy a magyar egészségügy problémáinak – annak, hogy éjjel a sürgősségin egyedül hagytak egy rezidenst, hogy orvos- és ápolóhiány miatt bezárnak vagy csökkentett ágyszámmal működtetnek kórházi osztályokat vagy hogy az Országos Kardiológiai Intézetben nincs sem CT-, sem MR-készülék – feltárásával a média a kórházakat támadja, és megrendíti a beléjük vetett hitet. Nemrég ezt hangoztatta a tárcavezető az ATV műsorában is, amelyben a 168 Óra cikkét vette elő állítólagos bizonyítékul, hogy a médiában álhír álhír után jelenik meg a magyar egészségügy helyzetéről, de enyhén szólva nem sikerült cáfolnia cikkünk állításait. Ami pedig a CT-ket illeti, egyszerűen nem mondott igazat.” – írja a 168 óra.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!