A veronai busztragédiában érintett cég ügyvezetője embertelen és vérlázító közleményt adott ki

2017.07.24. 12:15

Napról napra jelennek meg hírek arról, milyen gerinctelen, gusztustalan ügyletekben bukkanhatunk fideszes politikusok, vagy holdudvaruk nyomaira.

Napról napra eljátsszuk fejben ugyanazt, a fideszesek ilyen-olyan törvénysértései egyszer biztosan meg lesznek torolva, reménykedünk benne, hogy egyszer ők is úgy lesznek kezelve, mint bármelyik honpolgár, vagy hisszük, hogy egyszer kitódul a tömeg az utcára, mert minden héten, sőt már inkább minden nap kitalálnak valami bődületeset, vagy megtesznek valami undorítót. Százmilliárd ide, ártatlanok rabosítása oda, természetkárosítás vagy szexuális erőszak, lopás, rablás, mindegy. Az ember mégis arra gondol, hogy:

ezt már biztos nem tehetik meg!

De mindig megteszik. És akárhányszor új nap virrad, felbukkan egy új ügy. Egy új fideszes ügy.

A fél évvel ezelőtt történt veronai buszbaleset volt az elmúlt évek legsúlyosabb magyar szerencsétlensége, január 20-án az éjjeli órákban a Szinyeis diákokat, szülőket, tanárokat szállító autóbusz egy olasz autópálya felüljárójának oszlopaiba csapódott, melynek következtében 17-en (főleg gyerekek) életüket vesztették.

A buszos cég, amelyik aznap a diákokat szállította azóta is üzemel sőt, még állami közbeszerzést is nyert – ami pontosan tudjuk, hogy mit jelent, és pontosan tudjuk, hogy ki nyerhet olyat, ne játsszuk a hülyét.

A Pizolit Kft. – így hívják ugyanis a balesetet szenvedő busz üzemeletetőjét – legutóbb a Honvédelmi Minisztérium több tízmilliós tenderén indult és nyert, pedig a veronai balesetet túlélők és az elhunytak hozzátartozói szerint is minimum az lenne az elvárható, hogy amíg zajlik az eset kivizsgálása, a céget egyfajta „kényszerpihenőre” kellene küldeni, vagyis a nyomozás idejére szüneteltetni kell a működését.

Normális országban ez elvárható lenne, de mi nem egy ilyen hely vagyunk.

A 24.hu írt terjedelmes cikket arról, hogyan mennek a Pizolit Kft. dolgai, hol tart az egyeztetés a gyászoló rokonokkal, hozzátartozókkal, és milyen kormányzati összefonódásokat lehet felfedezni az ügyben.

A cég korábbi tulajdonosa, jelenleg ügyvezetője – a Varga Mihály miniszter által korábban kitüntetett – Czakó Tibor a balesetet követően került ült át új pozícióba. A vállalkozót ugyanis a 71 éves Czakó Lukácsné váltotta a többségi tulajdonosi pozícióban.

A 24.hu szerint „ezt úgy érte el, hogy a kisebbségi tulajdonosok részét (a többi között a balesetben elhunyt, a baleset idején nem a volán mögött ülő sofőrét) felvásárolta.”

varga czakó
Varga Mihály és Czakó Tibor a 2012-es „az év buszos személyszállítója”-díj átadásakor

A szülőkkel a kártérítésről való tárgyalás helyett Czakó Tibor egy perszövetségi ajánlatról volt képes egyezkedni, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is csak többszöri kérésre volt hajlandó megjelenni, mint a tragédiában érintett busztársaság feje.

A hozzátartozókkal történő találkozók az elbeszélések szerint emlékezetesre sikerültek, Czakó hang- és videofelvételeket akart csinálni mindről, sőt több alkalommal elkísérte őt Matolcsy György holdudvarának aktív tagja is Ifj. Pleschinger Gyula, aki nem csak jelen volt, de a 24.hu-nak nyilatkozó egyik szülő szerint az egyik ilyen találkozón Pleschinger többet beszélt, mint a tragédiában érintett busztársaság képviselőjeként megjelenő Czakó.

Ifj. Pleschinger Gyula az MKB egyik igazgatója, mely bank nyíltan Matolcsy környezetéhez tartozik. Pleschinger apja egyébként Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, 2013-ig pedig az Orbán-kormány egyik államtitkára volt.

Czakó egyébként felszívhatta magát, a hozzátartozók ugyanis elsősorban minimum egy részvétnyilvánítást vártak volna, nem pedig perszövetségi szórólapokat, ugyanis azokkal bőven elhalmozta őket. Czakó többször hangoztatta, hogy szerinte a tragédiában az autópálya a hibás, bár azóta tudni lehet, hogy a műszakot teljesítő sofőr alkalmatlan volt a buszvezetésre („A sofőr súlyos alvászavarban szenvedett és vezetési képességeit befolyásoló gyógyszert szedett, erről azonban nem tájékoztatta főnökét.”).

Czakó megorrolt a jogos kártérítésüket váró szülőkre, akik szerint egyébként a társaságnak szünetelnie kellene, megorrolt azokra a szülőkre, akik kritikával illetik őt, és megkérdőjelezik a tevékenykedéseit. A 24.hu-nak válaszában az alábbiakat írta:

„A kegyelet páncélzatába burkolva, haszonszerzés által hajtva három ember csalárd módon az áldozatok képviselőjének tünteti fel magát bepiszkítva a többiek mély gyászát. Több áldozattal beszéltem, akik határozottan elzárkóznak ettől a sárdobálástól.”

Kipécézett ugyanis egy szülőt, Krizsány Lászlót, aki egyetlen lányát veszítette el a tragédiában, és Czakó felrója többek között azt is, hogy nem hálálta meg neki az áldozatok számára szervezett jótékonysági koncertet. A társaság oldalán olvasható közleményben így ír:

„Itthon is rögös az igazság útja, de végre kiderült, ki áll a gyászolókat is felháborító médiakampány mögött. Krizsány László már a holttestek hazaérkezése előtti napokban ingerülten követelte a biztosítási szerződést és temetés előtt tíz nappal már a médiával fenyegetőzött. Most éppen azzal hergeli a médiát életveszélyben lévő sofőr barátom ellen, hogy meghalt a testvére, ezért sem vállalhatta volna az utat. Ez az állítás csak azt bizonyítja, milyen mélyen turkálnak a magánéletünkben. A haláleset még augusztusban következett be.”

A minimum az lenne egy nemzeti tragédia esetén, hogy a miniszterelnök lenyúlna és azonnal megállítaná ezt a bandát, és a terjedelmes állami bürokrácia összekapná magát és azonnal utalna a családoknak egy vállalható, normális kártérítést – ami nyilván nem hozhatja vissza az elhunytat, de kell és pont.

Czakó közleményeiből árad az arrogáns sértődöttség, melynek sorait olvasva az ember zsebében kinyílik a bicska, honnan veszi a bátorságot, hogy a balesetben életüket vesztők hozzátartozóit gyalázza, honnan ez a gőgös mutogatás? Miért kerüli a nyilvánosságot, miért kellett átalakítani a cégvezetést? Mikor lesz a vizsgálatnak eredménye? Mi van még a Pizolit Kft és Czakó számláján, ami miatt ilyen hátszele van?

Mikor leszünk végre normális ország?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!