Megszavazta a lengyel parlament alsóháza a legfelsőbb bíróságról szóló, sokat vitatott törvényjavaslatot

forrás: euronews.hu

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza a legfelsőbb bíróságról szóló, sokat vitatott törvényjavaslatot. Az új törvény alapján a legfelsőbb bíróságot három kamarára bontják, megváltoztatják a bírák kinevezési rendjét, és lehetővé teszik az eddigi bírák nyugdíjazását. Az ellenzék nem támogatta a javaslatot, de az elfogadáshoz elég volt a kormányzó Jog és Igazságosság párt többsége.

A tervezetre a 460 fős szejm jelen lévő képviselői közül 235-en szavaztak igennel, 192-en ellenezték, 23-an tartózkodtak.
A szejm az összes ellenzéki módosító indítványt elutasította.

A törvényjavaslatot az ellenzék mellett az Európai Bizottság is bírálta, mondván, hogy az veszélyezteti a bírói függetlenséget. Az Európai Bizottság azt a szankciót is felvetette, hogy függesszék fel Lengyelország uniós szavazati jogát. Azonban a testület csak teljes támogatás mellett lépne erre az útra, márpedig arra komoly esély van, hogy a magyar kormány kiállna Lengyelország mellett.

A törvényjavaslat ellen már többször tüntettek Varsóban. A tiltakozók szerint a bírói függetlenséggel együtt a javaslat a demokráciát is aláássa. A javaslatot még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, ahol szintén a Jog és Igazságosság képviselői vannak többségben.

euronews.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!