Megdöbbentő adatok, ennek a fele sem tréfa: Milliók életével játszik a kormány

forrás: MTI

Az Orbán kormány egyik legnagyobb bűne, hogy emberek millióinak életével játszik, hogy ilyen szinten lerohasztotta a magyar egészségügyet.

Minden évben több száz egészségügyi szakdolgozó dönt úgy, a hazai állapotok és feltételek mellett-miatt nem szeretne tovább Magyarországon dolgozni, írja a Magyar Nemzet. Arra már nincsen lehetőségük, hogy egy másik, nyugat európai országba szülessenek, de az életkörülményeik nem teszik lehetővé, hogy a narancsos haza szeretet jellegű álomvilágban éljenek. Tovább állnak. A múlt évben 631-en igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól. A több száz kieső szakdolgozó nagyon súlyos problémákat okoz a hazai ellátásban. Több korházban már a nővérhiány nagyobb probléma mint az orvoshiány.

Nem nehéz matekozni, ha minden évben több százan szedik fel a sátorfájukat és mennek el, akkor hamarosan tragédia következhet. Feltűnő azonban egy új tendencia, hogy most már nem csak a harmincöt éves kor alatti munkavállalók döntenek így. Az elmúlt évben a 35 és 49 éves munkavállalók közül 311-en igényelték ezt a dokumentumot. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy el is fognak menni, de feltételezhető, hogy a dokumentumot e miatt kérik.

„Egy kormányhatározat miatt ugyanis a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. A szerencsések, akik mentességet kapnak a határozat alól, dolgozhatnak, és bár átmenetileg nem folyósítják nekik a nyugdíjat, a jövedelemkiesés ellentételezésére kompenzációt kapnak a központi költségvetésből. Vannak viszont olyanok, akiknek továbbfoglalkoztatási kérelmét elutasították, pedig az ágazatban óriási a szakemberhiány.”

Nincsen könnyű helyzetben az alapellátás sem. A fogorvosok közül is sokan mennek inkább külföldre dolgozni. 162 magyar és 96 külföldi állampolgárságú fogorvos kérte a dokumentumot az elmúlt évben. Nagyon hiányoznak a rendszerből azok akik elmentek, ugyanis tartósan betöltetlenül áll 300 fogorvosi körzet.

Ha ez a tendencia folytatódik és sokan döntenek úgy, hogy elmennek, akkor az új belépők sem lesznek képesek feltölteni az üresen maradt helyeket ezután kevesebb köz finanszírozott ellátó lesz az országban.

„Kitért arra is: áprilisban nyílt levélben fordultak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárhoz az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozási problémái miatt. Több százan írták alá a levelet, de az államtitkárság nem tett érdemi lépéseket az ügyben, így továbbra is a levegőben lóg egy fogorvossztrájk.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!