14 milliárd: Lőrinc barát aranyat ér – a Puskás Akadémiáé a legtöbb TA(h)O támogatás

Kép: Mészáros Zsolt

Az Orbán Viktor alapította sportegyesület hat év alatt összesen 14 milliárd forintot nyelt el. Az arányokat jól jellemzi, hogy a második legtöbb pénzt kapó Illés Sport Alapítványhoz 2,8 milliárd forint jutott.

A TAO-rendszer 2011-es indulása óta összesen 450 milliárd forint folyt át a magyar sporton – hogy mindez hova s mire, azt a magyar sport jelen eredményei kevéssé igazolják.

Főként, hogy a legnagyobbat a miniszterelnök kedvenc sportjának számító labdarúgás területén szakították.

A második legtöbb támogatást kapó Illés Sport Alapítvány – ellentétben a Felcsúttal – a pénzek töredékét költötte tárgyi eszköz beruházásra az mfor.hu számításai alapján: itt főként az utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatokra igényeltek támogatást.

Mögötte százmilliókkal lemaradva a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC került 2,17 milliárd forinttal, amiből valamivel több mint egymilliárd tárgyi eszköz beruházásra ment el. Az UTE 2,16 milliárdot kapott, zömében utánpótlás-nevelésre, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre pedig 2,12 milliárdot kaszált a rendszernek köszönhetően.

A rendszer csak a lenyúlásokhoz tart díszletet az MSZP szerint. A párt elnökségi tagja Bárány Balázs úgy véli: a pénzeket nem arra költik mint amire adják, mivel véleménye szerint a Puskás Akadémiában egyetlen saját nevelésű játékos sincsen:

„Az, hogy a felcsúti Puskás Akadémia egymaga több TAO-támogatást kap, mint az összes többi futballklub együttvéve, világosan megmutatja, hogy jelen formájában a TAO csak egy díszlet arra, hogy eltakarja a fideszes klientúra közpénzzel való kitömését, miközben ez a pénz hiányzik az egészségügyből, az oktatásból./…/ A TAO rendszerének a sport szempontjából akkor lesz értelme, ha az adományozott pénzeket lenyúló fideszes oligarchákat sikerül kivenni a képletből” – kommentálta az arcátlan lenyúlást Bárány Balázs.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!