Botrány – az Alkotmánybíróság durva ultimátumot adott Orbánnak!

Kép forrás: Wikipedia

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg az Alkotmánybíróság, a FIDESZ-KDNP-s többségű országgyűlés nem biztosította az adózók számára, hogy személyi jövedelemadójuk egyházi egy százalékáról rendelkező nyilatkozatuk kedvezményezettjeként valamennyi vallási közösség közül választhassanak.

„Az, hogy állam különbséget tesz egyház és egyház között, nem jelenti azt, hogy az adózók ne ajánlhatnák fel bármelyiküknek az adójuk egyházi egy százalékát”

„Az Ab döntésével például olyan, a Fidesz–KDNP által az egyházi státusától megfosztott vallási közösséget helyez vissza a jogaiba – azaz tesz ismét jogosulttá az egyszázalékos felajánlások fogadására – a taláros testület, mint az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.”olvashatjuk a hvg.hu-n.

Az Alkotmánybíróság 2017. december 31-ig adott határidőt a FIDESZ-KDNP többségű Országgyűlésnek, hogy a jogalkotási kötelezettségének eleget tegyen.

„Kilenc, az új egyházi törvény által egyesületté visszaminősített egyház keresete alapján a strasbourgi bíróság már 2012-ben megállapította, hogy az új egyházi törvénnyel sérült Magyarországon a lelkiismereti és a vallásszabadság, ám a kártérítés mértékéről csak idén tavasszal született döntés. Ennek alapján például az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítés illeti meg. A magyar állam azonban továbbra is vitatja az Emberi Jogok Európai Bírósága döntést, ezért nem fizet.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!