Ezért félnek a fideszesek 2018-as győzelmüktől

Lázár János a Parlamentben (kép: nol.hu)

2017.07.13. 8:20

Ha 2018-ban a Fidesznek megint kétharmada lesz, akkor Orbán Viktor célkeresztbe veszi az önkormányzatokat és a fővárost – mondta Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a HírTV Egyenesen c. műsorában.

Karácsony elmondása szerint több fideszes polgármester is tart attól, hogy ha Orbán 2018-ban újra kétharmados többséggel nyer, akkor semmi sem gátolhatja meg őt az önkormányzati rendszer „megreformálásában” – ugyanis Orbán „célkeresztbe venné az önkormányzatokat”.

„Én ezt nem a kisujjamból szopom, nekem ezt fideszes politikusok mondják, hogy ha itt Orbán nyer, és újra kétharmad van, akkor mi kerül a célkeresztbe? Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest. És a kettőnek a közös halmaza az a budapesti önkormányzat. (…) Ezt mindenki érzi. A fideszes polgármesterek, amennyire látom Budapesten, ettől mindenképpen nagyon félnek, de hát Orbán Viktor nagyon messze lesz a kétharmadtól. Én remélem, hogy az abszolút többségtől is messze lesz. De érdemes ezt is beletenni abba a serpenyőbe, ahol a kormány elleni érveket gyűjtjük, az a serpenyő már kezd leszakadni, azt gondolom, mert elég sok súly van benne” – mondta el Karácsony Gergely.

És ha ez így van, akkor kezdődhet a párt belső felőrlődése, hiszen melyik polgármester hagyná ott a „tutit”?

Egy csapást már korábban mért a Fidesz a sajátjaira is – ugyanis 2014-ben már nem ülhetett be a Parlamentbe az, aki polgármester is egyben, így választani kellett; vagy a országgyűlés, vagy a helyi városháza. Persze azért nem kell sajnálni egyiküket sem, anyagi kár egyik fideszes honatyát, vagy városvezetőt sem érte, bizottságokkal, ilyen-olyan juttatásokkal, pályázatokkal, stb. kompenzálva lettek.

Az már egyébként évek óta látszik, hogy Orbán utálja Budapestet – 1998-as országlása idején kezdődő fóbiája máig kitart, melynek oka talán az, hogy a fővárosból kevesebb szavazatra számíthat, így oda dacból „kevesebbet is ad”.

Tökéletes példa erre a hármas metró felújításának ügye: az évek óta húzódó projektről maga Tarlós István is bevallotta, hogy az állam nem biztosított elegendő forrást. „Ez a keret, ebből old meg” – ezen a szinten kezeli Orbán a nemzet fővárosának legégetőbb problémáit.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!