Teljes a káosz! A civil szervezetek nem tudják pontosan, mikor kell feljelenteni saját magukat a törvény értelmében….

Reuters / Photo: Francois Lenoir

Bár vannak olyan nagy jelentőségű és az emberi jogvédelem területén már elvitathatatlan érdemeket szerző NGO-k, amelyek bejelentették, mivel a gazdálkodásuk már jelen pillanatban is teljes mértékben átlátható, bojkottálják a civil törvényt, más szervezetek próbálnak megfelelni az Orbán kormány furcsa jogszabályi környezetnek.

A civil szervezetek háza táján teljes a káosz, mert a törvényalkotó nem határozta meg pontosan milyen esetben kell feljelentenie a civil szervezetnek saját magát.

Vannak olyan elképzelések, amelyek úgy tartják, hogy a törvény hatálybalépését megelőző tárgyévben kell keresni a külföldről származó 7,2 millió forintot és a civil szervezetnek akkor kell feljelentenie saját magát az állami szervnél, amikor ott megtalálta.

Mások úgy gondolják, hogy a civil szervezeteknek csak akkor kell az önmaguk elleni feljelentést megtenniük, ha a törvény hatálybalépése utáni időszakban kapnak külföldről támogatást.

Az Orbán kormány minisztériuma az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem tudta pontosan, hogy mikor kell a civil szervezetnek megtennie az önfeljelenést ezért konzultált az Igazságügy Minisztériummal, hogy tájékoztatást tudjon adni, egy hozzá érkező kérdésben, íme:

A HVG tudósított arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma konzultált az Igazságügyi Minisztériummal és arra jutottak, hogy a civil törvény értelmében csak azokat a 7,2 millió forintnál magasabb összegű támogatásokat kell bevallani, amelyek 2017. június 27. után érkeztek meg a civil szervezethez.

Eddig minden civil szervezet azt hitte, hogy a törvény hatályba lépése előtti tárgyévben kapott összegeket kell számolnia és az alapján kell feljelentenie a civil szervezetnek saját magát.

Most azonban a minisztérium által írt levélben az áll:

„a szóbanforgó, a Ktsztv. hatálya alá tartozó támogatást a Ktsztv. hatálybalépést megelőzően, azaz 2017. június 27. előtt kapta, akkor jelenleg nincs bejelentési kötelezettsége. Viszont ha 2017. június 27. után kapott ilyen összegű vagy azt meghaladó mértékű támogatást, úgy alkalmazni kell rá a Ktsztv. rendelkezéseit, és 15 napon belül bejelentési kötelezettsége van”

Teljes a káosz!

Az Orbán kormány által alkotott és Áder államfő által aláírt törvény alkalmazásával kapcsolatban a minisztériumok nem tudnak semmit:

„A levélben azért hozzáteszik, nem az IM vagy az Emmi jogértelmezése az irányadó, hanem a végső jogalkalmazó a bíróság, amely még mindig dönthet ettől eltérően is.” – tudhatjuk meg a HVG.hu-n megjelent tudósításból. 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!