Áder tolla keresztbe tört – van remény, hogy megállítsuk Orbánt!

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mivel Áder János nem élt a civil szervezeteket megbélyegző törvény aláírásának megtagadásával és az Alkotmánybírósághoz történő megküldésével (előzetes normakontroll) nem maradt már más lehetőség, mint az ötven országgyűlési képviselő által kezdeményezett utólagos normakontroll.

„Az utólagos normakontroll az Alkotmánybíróság legáltalánosabb, közvetlenül az Alkotmányból következő hatásköre.

Az Alkotmánybíróság a Kormány, az országgyűlési képviselők egynegyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére felülvizsgálja a jogszabályoknak az Alaptörvénnyel való összhangját.

Nincs helye az Alkotmánybíróság eljárásának, ha az indítvány az Alkotmánybíróság által érdemben már elbírált jogszabállyal azonos jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés vizsgálatár a irányul, és az indítványozó az Alaptörvénynek ugyanarra a rendelkezésére, illetve elvére (értékére), és azonos alkotmányos összefüggésre hivatkozva kéri az alaptörvény-ellenessége tmegállapítani (ítélt dolog).” Forrás: www.kormany.hu

Az LMP társelnöke kedden benyújtotta az Alkotmánybírósághoz azt a beadványát, amelyben a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény megsemmisítését kéri. – olvashatjuk az atv.hu-n.

A kérelmet hatvan képviselő írta alá.Hadházy Ákos azt mondta: a jogszabály nem segíti az átláthatóságot, nem teljesíti a jogbiztonság feltételeit, hiszen még az sincsen egyértelműen meghatározva, hogy mit jelent a külföldről érkezett támogatás.

Úgy fogalmazott: „narancssárga csillaggal jelöl meg bizonyos szervezeteket”.

Ezen túlmenően megállapítható, hogy a jogszabály diszkriminatív, nem vonatkozik a sport-, a párt és az egyházi alapítványokra.

Hadházy Ákos azt is hozzátette, hogy a törvény veszélyezteti a véleménynyilvánítási szabadságot.

Továbbá indokolatlannak és alkotmányellenesnek tartja a törvényben kilátásba helyezett szankciókat, például a civil szervezetek feloszlatásának lehetőségét.

Az ország számára mind rövid mind közép mind hosszú távon csak káros lehet ez a jogszabály, a „megbélyegzés” egyedül a FIDESZ-KDNP számára lehet jó hatalomtechnikai szempontból.

Ez a törvénymódosítás azokat a szervezeteket is megbélyegzi, amelyek az államtól vesznek át feladatokat, és azokat a civil szervezeteket is, amelyek felhívják a figyelmet a hatalmat gyakorlók gyengeségeire, tévedéseire. – mondta Ferenczi István, az LMP országos elnökségének tagja.

Áder János köztársasági elnök aláírta

Nem csak a Fidesz-KDNP pártpolitikusainak, de magának az államfőnek is rendkívül kínos, hogy sikerült, az utólagos normakontrollhoz szükséges számú aláírást megszerezni,

hiszen Áder János, amikor aláírta a törvényt azt mondta:

„Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének”

A Velencei bizottság is aránytalannak és ésszerűtlennek tartja…

A Velencei bizottság szerint aránytalan, hogy a 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást külföldről megszerző szervezetek az interneten és kiadványaikban kötelesek feltüntetni a „külföldről támogatott szervezet” mondatot.
A bizottság szerint továbbá ésszerűtlen, hogy három éven keresztül viselnie kell ezt a bélyeget a szervezeteknek, még abban az esetben is, ha egy fillért sem tudnak külföldről gyűjteni, abban az esetben is csak három év múlva minősülnek újra magyarnak a törvény értelmében.

Újabb fordulat: a Velencei Bizottság vadállatként marcangolta szét Orbán törvényét

 

Ez már több a soknál: Orbán civil törvénye a Magyar Vöröskeresztet is a “sorosbérenc” kategóriába sorolja

Korábbi cikkünkben mi is felhívtuk rá a figyelmet: hogy elsőként a Magyar Vöröskereszt számolt be arról, hogy tevékenységét külföldről támogatják.

Ez már több a soknál: Orbán civil törvénye a Magyar Vöröskeresztet is a “sorosbérenc” kategóriába sorolja

 

Több szervezet bojkottálja a törvényt

A TASZ szerint a jogrendszerben már meglévő szabályok alkalmasabbak az átláthatóság és a nemzet biztonságának garantálására.

Szerintük a gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható ezért bojkottálnak

A Társaság a Szabadságjogokért szervezeten kívül olyan nagy nevű, az emberi jog védelem területén elvitathatatlan érdemeket szerzett szervezetek mint a Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország is a bojkott mellett döntött.

Kíméletlen háborúba kezd a kormány ellen a TASZ – drasztikus eszközöktől sem riadnak vissza

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!