Orbán élete baklövésébe futott: olyan dolgok derültek ki, a Soros-plakátokról, amelyekkel nagyobbat bukhat, mint Vajna kaszinójában

MTI fotó

Hálásan köszönöm az Orbán kormánynak, hogy régi nagy álmom megvalósítását lehetővé tette: mindig is szerettem volna próbálkozni, az Örkényi Egyperces Novella műfajában. Nem tudom, hogy mennyire sikerült, de magamat nagyon jól elszórakoztattam, a címe:

,de miniszterelnök úr, azt nem lehet!

– Miniszterelnök úr! Baj van! A Soros plakátokon Soros György arcképét csak úgy használhattuk volna fel, hogy ha kizárjuk a rosszindulatú következtetések lehetőségét és a képen szereplő személyiségi jogaira kiemelt figyelmet kellett volna fordítanunk. 

– A mindenségit neki! Gyorsan adjunk ki egy közleményt, hogy a plakátkampány megvalósításakor nagyon nagy kedvezményeket vettünk igénybe…

 

Az Orbán-kormány megbízásából teleplakátolták az országot olyan propagandaanyagokkal, amelyeken Soros György képe szerepel. A 444.hu újságírói azonban kiderítették: a felhasználó megsértette az Általános Szerződési Feltételeket!

Volt már ilyenre példa, hazánk újkori demokráciájának történetében???

A Soros Györgyöt ábrázoló plakátokon szereplő fényképet tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetbe beilleszthető módon lett volna szabad csak feldolgozni és közreadni!

Továbbá azt is tudomásul kellett volna venni, hogy a fotók és a kísérő szövegek
mondanivalóját, tartalmát – szereplőit – sem retusálással, sem
vágással, sem számítógépes beavatkozással (pl. összemásolással)
sem más módon nem lett volna szabad megváltoztatni!

És a közlés során kiemelt figyelmet kellett volna fordítani a személyiségi jogok betartására!

A plakátrongálásokkal kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy:

A véleménynyilvánítás szabadsága és a közügyek megvitatása előrébb való, az ezt korlátozó büntetőjogi tényállásoknál, ezért azokat megszorítóan kell értelmezni. Ez az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatában szerepelt, amelyre hivatkozva, a Főügyészség szembement az elsőfokú ítélettel és felmentette, a 2015-ben elsőfokú ítéletben elmarasztalt plakátrongálókat.

MOST Az Együtt mintegy két tucat aktivistája tépte le a SOROS plakátokat a 16. kerületben.

A rendőrségen bejelentették véleménynyilvánító demonstrációjukat.

A rendőrség biztosította a demonstrációt, de igazoltatta is a résztvevőket.

Mindeközben a kormány nagyon kellemetlen helyzetbe került, hiszen előállhat az a rendkívül különös és furcsa jogi szituáció is, hogy az egész Soros plakát kampányt az Orbán kormány szabálytalanul valósította meg!

A 444. hu kiderítette, hogy a plakátokon szereplő fotót Soros Györgyről hatvanezer forintért vásárolták az MTI-től.

„A kép 2005. november 8-án készült Kijevben, ahol Soros György az ukrajnai látogatása végén sajtótájékoztatót tartott. A teljes képen, amiből a plakáton csak az üzletember fejét használták fel, Soros mosolyogva mutat a képből kifelé, valószínűleg arra egy újságíróra, aki kérdést akart intézni hozzá.”

Megkérdezték az MTVA-t, hogy létezik-e szabályozás, abban a tekintetben, hogy mire lehet felhasználni az MTI-től vásárolt fotókat, amelyre azt a választ kapták, hogy a weboldalon megtalálhatóak az Általános Szerződési Feltételek. Miután az újságírók áttanulmányozták, azt tapasztalták, hogy legalább egy ponton megvalósulhat az Általános Szerződési Feltételek megsértése:

Megrendelő kötelezi magát arra, hogy
a) a Szolgáltatótól átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül,
félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetbe beilleszthető módon dolgozza fel és adja közre;
és
f) Megrendelő tudomásul veszi, hogy a fotók és a kísérő szövegek
mondanivalóját, tartalmát – szereplőit – sem retusálással, sem
vágással, sem számítógépes beavatkozással (pl. összemásolással)
sem más módon nem változtathatja meg, valamint a közlés során
kiemelt figyelmet fordít a személyiségi jogok betartására

A plakátok hazudnak…

„Vajda Zoltán, a párt önkormányzati képviselője azt mondta: a plakátok hazudnak, félrevezetőek, és adófizetői pénzből uszítanak, ezért kell azokat eltávolítani. Amit csináltak, szerinte nem rongálás, mivel a plakát keretét nem sértik meg, de ha a plakáttulajdonos állam pert indít ellenük, vállalják a következményeket. „Nem minősül rongálásnak, nincsen társadalmi veszélyessége” – nyilatkozta Vajda Zoltán önkormányzati képviselő.”írja a Magyar nemzet

Nincsenek rá szavak…

„Michael Roth, Németország Európa-ügyekért felelős államminisztere a hétvégén Budapesten járt. A Momentum Facebook oldalán azt írja, a miniszter pártok közül egyedül a Momentummal (Fekete-Győr András, Orosz Anna és Soproni Tamás) találkozott. Egyébként Roth a Pride-ra is kilátogatott.

Az államminiszter Facebookon tett közzé egy képet a kormány legújabb plakátkampányának egy darabjáról, a képhez pedig a következő kísérőszöveg társult: nincsenek szavak a Soros György-ellenes állami plakátkampányra. Ezek a plakátok mindenhol ott lógnak Budapesten.” – olvashatjuk a 24.hu-n.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!