Ujhelyi István, szocialista EP képviselő nyílt levele

Forrás: Wikipedia

 

„Orbán Viktor és a Fidesz kedvelt agymosó szövege, hogy az Európai Unió elveszi a magyar emberek szuverenitását, megköti a magyar emberek által demokratikusan megválasztott kormány kezét a döntéshozatalban. Ez hazugság. Nettó, primitív hazugság. Egyszerűsítsük le az igazságot: az Európai Unió döntéseiben a magyar kormány is tevőlegesen közreműködik, az EU ráadásul számos területet hagy nemzeti hatáskörben, amely kapcsán legfeljebb csak ajánlásokat tesz, a döntés és a felelősség a kormány kezében van. Ilyen például az egészségügy, amelynek rothadó összeomlását az Unió is aggódva figyeli, de beleszólni nem tud az orbáni rezsim cserbenhagyó politikájába, mert az egészségügy megszervezése „nemzeti hatáskör”.

Akárcsak az oktatás, amelyet a magyar kormány az Unió beleszólása nélkül alakíthat a saját képére: látjuk is, hogy miközben a világ a progresszív, digitális alapú, közösségfejlesztő irányba halad, a magyar kormány szakmunkásokat és vissza nem kérdező rabszolgákat akar nevelni. Nemzeti hatáskör a választások megszervezése is, így a Fidesz kénye-kedve szerint nyúlhat bele a szabályokba és tömhet ki közpénzzel kamupártokat, akadályozhat meg népszavazásokat, vagy tehet például alkotmányellenes módon különbséget a határon túli új kettős állampolgárok és a százezerszám külföldre vándorolt magyar között.

Az Unió nemzeti hatáskörben hagyta a korrupció elleni fellépést is, az OLAF csak javaslatot tesz a tagállamok ügyészségeinek, amelyek maguk döntenek arról, hogy a feltárt ügyekben miként járnak el. Nem véletlen, hogy Orbánék nem akartak csatlakozni az Európai Ügyészség intézményéhez, ha ugyanis egy független szervezet tárná fel az uniós források elrablását, akkor tömött sorokban vezetnék el bilincsben a fideszes politikusokat, rokonságukat, szomszédaikat, a narancsbárók és oligarcha pénztárosok teljes pereputtyát. Legyen világos, amit az Unió nemzeti hatáskörben hagyott, azt Orbánék ellopták vagy hagyták tönkremenni.

Azt mondtam, hogy demagógiába hajló, ha lélegeztető-gépben számoljuk a kormányzati luxuskiadásokat. A mai Magyarországon viszont ez a tragikus valóság egyik igaz tünete. Minapi hír, hogy az ország egyetlen olyan kórházában, ahol szívátültetést végeznek gyermekeken, nincs CT-berendezés, így nem egyszer nyitott mellkassal rohannak a beteg gyerekekkel a szomszédos kórházba vizsgálatra. Csak a Soros György elleni fideszes gyűlöletkampány árából 40 darab CT-gépet lehetett volna vásárolni. Erre gondoljanak, amikor legközelebb meglátnak egy kormányplakátot – hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom”

Forrás

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!