Hosszú Katinka bejelentette a Profi Úszók Világszövetségének megalakulását

Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben minden egyes kontinens képviselteti magát.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar sportoló a Facebook-oldalán azt írta, hogy az elmúlt két hétben megtanulta, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet.

„Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok” – fogalmazott versenyzőtársaihoz szólva, utalva a június 21-én nyilvánosságra hozott nyílt levelére, amelyben arra kérte az úszókat, hogy közösen lépjenek fel a nemzetközi szövetségben (FINA) szerinte uralkodó káosz ellen.

„Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is. És bár eddig nem emeltük fel a hangunkat, mégis a legtöbben közülünk nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is” – írta kedden Hosszú Katinka.

Hozzátette: a GAPS célja, hogy „mindenkiről halljunk és még többen legyünk”, s a szervezet lehetővé fogja tenni, hogy közösen képviseljék érdekeiket, rálátásuk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásuk arra, mi lesz vele a jövőben. „Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk” – jelentette ki a világ- és Európa-bajnok magyar úszó.

Hosszú Katinka június 21-én nyílt levélben bírálta a FINA-t, amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a FINA úgy döntött szabályváltozásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

A GAPS jelenlegi tagjai:
Jessica Ashwood (ausztrál)
Bronte Campbell (ausztrál)
Cate Campbell (ausztrál)
Madison Wilson (ausztrál)
Pieter Timmers (belga)
Bruno Fratus (brazil)
Hilary Caldwell (kanadai)
Pernille Blume (dán)
Jeanette Ottesen (dán)
Rikke Pedersen (dán)
Camile Lacourt (francia)
Anna Santamans (francia)
Marco Koch (német)
James Guy (brit)
Adam Peaty (brit)
Hosszú Katinka (magyar)
Luca Dotto (olasz)
Koszuke Hagino (japán)
Femke Heemskerk (holland)
Ranomi Kromowidjojo  (holland)
Kira Toussaint (holland)
Sharon Van Rouwendaal (holland)
Ferry Weertman (holland)
Michelle Coleman (svéd)
Jennie Johansson (svéd)
Sarah Sjöström (svéd)
Cameron Van Der Burgh (dél-afrikai)
Conor Dwyer (amerikai)
Katie Meili (amerikai)
Lia Neal (amerikai)

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!