Erre aztán „büszkék” lehetünk: Ezeket a diktatúrákat finanszírozza Magyarország

2017.07.03. 8:49

200 milliárd ide, 60 milliárd oda, csak az elmúlt fél évben összesen több mint 620 milliárd forintot ígért oda különböző országoknak – javarészt féldiktatúráknak, elnyomó rendszereknek az Orbán-kormány által helyzetbe hozott Eximbank.

Szijjártó Péter, a nemzet külügyérje körbeturnézta már a világ sötétebbik felét, és utazásai alkalmával ígért is egy pár talicskányi pénzt, 165 milliárdot például a többek által egyszerűen csak elmebeteg gyilkosként emlegetett Fülöp-szigeteki Duterte elnöknek is (aki szereti magát Hitlerhez hasonlítani).

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt működő Eximbank hitelkeretéből ígértünk már pénzeket Angolának, Tádzsikisztánnak is, de a bank itthon is aktívan szórja a pénzt – Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a TV2-re kapott például 6,7-et, a miniszterelnök jóbarátja Garancsi István pedig ingatlanberuházására kapott 16,2 milliárdot.

Két négyesmetrónyi pénz

A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó eximbankos vezető szerint ezek a beígért ún. vállalkozássegítő hitelígéretek nagy része leginkább csak „jó reklámfogás”, 2017-re egyébként az Eximbank összesen 1200 milliárd forintot „ígérhet” oda ezeknek az elnyomó rendszereknek – melyekből a kiszámíthatatlan politikai környezet miatt a legtöbb befektető és hitelező fejvesztve menekül. Na mi meg önként megyünk és dalolva.

Ilyen hely például Irán is, amivel egy 85 millió eurós hitelszerződésen felül sikerült összehozni egy nukleáris megállapodást is, ami egy EU és NATO-tag, nyugati integrációjú (még ráadásul elvileg keresztény-konzervatív) ország esetében példa nélküli. Az együttműködést a keresztény-demokratának hívott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes firkantotta alá Teheránban, és hogy valamelyest tereljék a témát pár ezer kilométerrel arrébb, ugyanazon a napon aláírta a CEU-törvényt is.

 

Felmerül a kérdés, honnan a lé? Miből ígérget az Eximbank és a külügyminisztérium százmilliárdokat korrupt, elnyomó rezsimeknek? Mivel a bank nem válaszol a kérdésekre, ezt továbbra sem tudni.

Nincs arra sem magyarázat, miért lenne jó milliárdokkal kisegíteni a magyar adófizetőknek olyan országokat, amibe éppenhogy exportálunk valamit.

Miért érné meg kórház-fejlesztéseket finanszírozni Vietnámban? Mert van ilyen is – ráadásul úgy, hogy ez is érzékeny pont, mert eközben idehaza végzetes elégtelenségekkel küzd az egészségügyi rendszerünk.

Miért avatkozik bele Orbán külföldről egy ország belügyébe? Milyen érzés lehet egy elnyomó rezsim partnereként tetszelegni?

Miért finanszíroz egyáltalán Magyarország külföldi rendszereket?

Felmerülnek a pénzek illegális felhasználási módjai – tűnhet úgy is, hogy az illiberálisok klubja (Törökörszág, Oroszország, közép-Ázsiai országok, Irán, Magyarország, stb.) nem több mint egy népbutító nemzetközi pénzmosoda.

h7BktkqTURBXy82NTc5NTM2MzFkODk1OWZiNzE2NmQ4YmJmN2M3ZGRlYS5qcGVnkpUDAHjNDYjNB5yTBc0DFM0BvA
A nép barátai – Illiberal Allstars ***** (kép: MTI)

A lap hozzáteszi, hogy a bank hitelpolitikája azután vált ilyenné, miután a Rogán Antal V. kerületi regnálása alatt alpolgármesterként működő Puskás Andrást nevezték ki vezérigazgató-helyettessé.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!