Szijjártó: Horthy jófej, de persze nincs antiszemitizmus

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

Jószéf Amranibak azt is elmondta, hogy a kormány szerint Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

A szokásosan kétértelmű magyarázkodásra azért került sor, mert Orbán június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többek között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”.

Orbán tudatosan elejtett szavai természetesen hatalmas felháborodást keltettek s az izraeli nagykövetség diplomáciai úton kért magyarázatot minderre.

Szijjártó persze még mélyebbre tudta ásni magát a szarba kijelentve, hogy történelmi tényeket tiszteletben kell tartani s Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

Mit is mondhatna mást szerencsétlen, amikor a gazdája annyival intézte el a horthysta propagandáját, hogy „a Klebelsberg Kuno felújított lakhelyének átadásakor mondott megemlékező beszéd pontos fogalmazásának minden szavát tartom”.

Mindezt kíváló alkalom lesz közölni magával az izraeli miniszterelnökkel is, aki júliusban Budapestre látogat – minden bizonnyal megértéssel fogadja a felcsúti politikus magyarázkodását, hogy miért is néz fel a hatszázezer honfitársát halálba küldő Horthyra.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!