Orbán nagyon szeretne haverkodni, de Trump még nagykövetet sem nevez ki

Mindezzel csak az a baj, hogy Orbánnak köszönhetően Magyarországot is lesajnálják.

Colleen Bell, Obama utolsó magyarországi nagykövete január 20-án utazott el hazánkból; azóta a Szabadság téri képviseletet David Kostelancik vezeti ügyvivőként.

„Már egy hónappal ezelőtt vártuk a jelölést, de valami közbejött. Most bármikor esedékes” – nyilatkozta három hete a Magyar Időknek Bell lehetséges utódjával kapcsolatban Connie Mack, hazánk érdekeinek megbízott washingtoni képviselője. Érdemi fejlemény azóta sem történt.

A július 4-i nemzeti ünnep a választóvonal az amerikai diplomáciai naptárban, innentől megkezdődik a „nyári szünet”.

Bármekkora taplónak is tartja bárki az új amerikai elnököt, annyira még ő sem autoriter és öntörvényű, hogy a kötelező diplomáciai protokollt figyelmen kívül hagyja. Az Egyesült Államok politikájának feltehetően érdemi eleme az objektív folytonosság: nem felejtik azt, aki tahó volt velük.

Feltehetően nem felejtik Vida Ildikó és korlátolt felelősségű társaságának máig rejtélyes kitiltási ügyét, amiről egyelőre csak mi nem tudjuk, hogy miért történt – de az amerikai diplomácia iktatta. Valószínűleg nem felejtik a Goodfriend elleni magyar kormányzati támadássorozatot, amiről a Kossuth téri fiúk minden bizonnyal azt hitték, hogy sima kültelki szívatás, miközben orbitális diplomáciai mélyrepülés lett a következménye – s ez tart a mai napig.

Aminek következménye, hogy az Egyesült Államok még annyiba sem veszi Magyarországot, hogy nagykövetet nevezzen ki. Ez a szenátus szeptemberig tartó nyári szünetéig így is marad s a körülményeket tekintve el is tart az orbáni (le)választásokig.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!