Jog-talanul: Neonácik után rendőrök – gyógyíthatatlan beteget cipeltek el bilincsben

„Minekünk váltig azt mondták, hogy itt Európa van.” Nem csak Ady-t álltatták ezzel anno, hanem mostanában minket is.

Meg azt a Sclerosis Multiplex-ben szenvedő (SM) Attila nevű fiatalembert, akit tizenötöd magával vittek el a rendőrök az Auróra Közösségi Házból, amit legutóbb a 64 vármegyések rohantak le hasonló „érdeklődéssel”.

S történt mindez egy olyan rendezvényen, amely a sokféle célra felhasználható magyar ipari kendert népszerűsíttette.

aurora2

Az SM egy gyógyíthatatlan, fájdalommal és görcsrohamokkal járó idegrendszeri betegség. Számos európai országban és az USA-ban létezik egy olyan gyógyszer (Sativex), amelyet a marihuána hatóanyagaiból (THC és CBD) állítanak elő. A „számos európai ország” között Magyarország természetesen nem szerepel. Bár igaz, ami igaz már két orvos is felírta súlyos idegfájdalomra a Sativexet, és eddig egy alkalommal ezt az illetékes hatóság jóvá is hagyta.

Ám az orvosok többsége nem meri felírni, hiszen a marihuána kábítószernek minősül. Ráadásul a Btk. nem is tesz különbséget a sok szempontból gyógyító hatású és függőséget nem okozó marihuána és a súlyos és veszélyes kábítószerek (heroin, metamfetamin, kokain) között. Gyakorlatilag tehát itthon a gyógyszer elérhetetlen, emellett iszonyatos ára van (kétheti adagja kb. 160 ezer Ft). Ezért aztán az Attilához hasonló SM betegek jó része tüneteinek csillapítására marihuánát használ.

Ezen az Auróra nevű „bűntanyán” tartott rendezvényen először ismeretlen alakok fotózni kezdtek, majd megjelent 30 rendőr, akik az így lefotózottakat összeszedték és elvitték, köztük Attilát is, akinél csekély mennyiségű marihuánát találtak. Kihallgatták őket, vizeletmintát vettek tőlük. Tudni kell, hogy aki csekély mennyiségű kábítószert tart, vagy fogyaszt, az még a Btk. szerint sem büntethető, legfeljebb valamiféle gyógyító kezelésen, vagy felvilágosításon kell részt vennie. Ehhez képest a beteg fiatalembert hajnalban megbilincselve vitték a lakására, ahol házkutatást tartottak. De nem csak nála, hanem azoknál is, akiknél egyáltalán nem találtak kábítószert.

aurora3

A rendőrségről szóló törvény értelmében „a rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.” A 14 órán keresztül tartó rendőri intézkedés, valamint az, hogy a mintegy 120 jelen lévőt csak azután engedték el, miután ruházatukat átvizsgálták, nem tűnik „arányos” fellépésnek. Nem beszélve azokról a házkutatásokról, amelyeket olyan személyeknél tartottak, akiknél nem is volt kábítószer.

Azt is a rendőrségről szóló törvény írja elő, hogy kit lehet előállítani. Egyebek között azt, „aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható”. Vajon milyen alapon gyanúsították bűncselekmény elkövetésével azokat, akiknél nem volt kábítószer? És milyen gyanú alapján vitték be őket a rendőrségre?

A rendőr akkor használhat bilincset, ha ezzel „önkárosítást, támadást, szökést akadályoz meg, vagy a kísért személy ellenszegülését kell megtörnie”. Vajon melyik indok alapján kellett a Sclerosis Multiplex-ben szenvedő, és erről a rendőröket tájékoztató Attilát megbilincselni?

Azt ugyan betudhatnánk a rendőrök tájékozatlanságának, hogy a kábítószernek nem minősülő ipari kendert, kenderháncsot, kenderlisztet is elvitték, ha nem lettek volna ott azok a hivatalos papírok, amelyek ezek eredetét igazolták.

Pedig van nekünk egy Nemzeti Drogellenes Stratégiánk, melynek „fő célja, hogy közösségi alapú beavatkozások segítségével, az egészséget alapértékként közvetítő szemléletmód középpontba állításával és a szerhasználat nélküli életmodell megerősítésével, valamint az eddigiektől eltérő, hatékonyabb eszközök alkalmazásával csökkentse az illegális szerhasználatot.”

Gratulálok! „Komp-országnak” sikerült a leghatékonyabb eszközre rátalálnia.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!