Tetszik vagy nem, az MSZP nélkül nem fog menni!

Nem elég, hogy az utóbbi időben szinte minden bal, jobb és liberális oldalhoz tartozó sajtótermék és párt szinte csak az MSZP gyalulásával van elfoglalva, a belső viszonyok sem teljesen problémamentesek.

A hírek szerint az MSZP-ben mindenki örül ugyan Botka László színrelépésének, a miniszterelnök jelölt káderpolitikája azonban már nem arat ilyen osztatlan sikert. Botka ugyanis kívülről importált tanácsadókkal igyekszik megmondatni a tutit azoknak is, akik a párt jelenlegi vagy volt politikai élvonalához tartoznak, tartoztak, ami az érintetteket finoman szólva nem lelkesíti. Az új kommunikációs vezetőt máris tűz alá vették, mert nehezen elfogadható, radikális változásokat szeretne, azonban nem kifejezetten konszenzus kereső stílusa, sokakat bosszant.

Botka László úgy lett miniszterelnök jelölt, hogy világosan elmondta azon feltételeket, amelyek mentén dolgozni kíván. Lefektette a kormányváltás egyetlen lehetséges forgatókönyvét is. Ez a közös lista, a közös program és a közös miniszterelnök jelölt. Ha az ellenzéknek sikerülne végre megérteni, hogy valóban ez az egyetlen út vezethet Orbán bukásához, valódi esély nyílna a kormányváltásra.

Ahhoz azonban, hogy Botkának legyen ereje ezeket a feltételeket valóssággá érlelni, szüksége van a párt támogatására. A papíron szinte tejhatalmat kapott szegedi polgármester mögül azonban eltűnni látszik néhány erős támogatottsággal bíró mogul. Többen magukra vették a 2010 előtti kormányzás és a 2010-es bukás felelősségét firtató mondatait, amikben Botka világossá tette, hogy hibának tartja ami történt és arra kéri a szereplőket,  álljanak hátrébb.

A leginkább érintett személy maga Gyurcsány Ferenc, aki egyértelműen felvette a kesztyűt és offenzívába kezdett Botka ellen. A DK láthatóan nem kifejezetten az MSZP ellen folytat hadjáratot, hanem a párt miniszterelnök jelöltje Botka László a célpont. Ezt a kitüntető figyelmet annak köszönheti Botka, hogy többször is hangsúlyozta és megerősítette, hogy Gyurcsány a múltbéli kudarcok egyik felelőse ezért nem látná szívesen egy közös lista biztos befutó helyén. A DK azonban nem létezik Gyurcsány nélkül és mára majdnem biztos, hogy ha csak Gyurcsány maga nem világosodik meg és áll el a jelöltségtől, akkor a pártja a végsőkig támogatni fogja a harcban.

A DK szavazói körében jelentős ugyan az átszavazási hajlandóság az MSZP-re, de ez csak akkor igaz, ha a DK nem indul a választáson, vagy olyan egyezség születik, ami kifejezetten ilyen együttműködésről szól. Maguktól aligha fognak leválni Gyurcsányról.

Nincs tehát könnyű helyzetben az MSZP reménysége. Botkának többfrontos háborút kell vívnia. Belül-kívül egyaránt gondokkal kell szembenéznie. Ahhoz, hogy szeptemberre előálljon egy olyan helyzet, amit korábban felvázolt, nem őrölheti fel az energiáit azzal, hogy a belső vonalakon is csatákat vív. Ha a párt nagyjai kiállnak mögüle, bajosan lesz képes radikális előretörést produkálni.

Úgy tudjuk, abban mindenki egyetért, hogy nincs jobb jelölt, mint Ő. Az eddig ismertetett programjavaslatai is működnek. Egyelőre eredményes, amit csinál, legalább is kifelé. Ahhoz viszont, hogy év végéig összeálljon a szükséges szavazói létszám, nehezen fog tudni két dolgot megkerülni. A párt megmondóit és Gyurcsányt. Előbb-utóbb eredményt kell produkálnia ezen a téren is. Egyelőre tart még az a kegyelmi időszak, ami minden vezetőt megillet a vezetettek részéről, ezért szinte csak a belső fórumokon akad néhány elégedetlenkedő. Ahogy az ilyen nagy rendszerekre igaz szokott lenni, úgy igaz lehet az MSZP-re is, hogy ez nem tart örökké.

Botka valóban az egyetlen olyan jelölt az ellenzék oldalán, aki kihívója lehet Orbán Viktornak. Felkészült és intelligens politikus. Egy ilyen háborúhoz azonban nem csak seregre, hanem erős vezérkarra is szükség lesz. Ez lesz tehát a nyár legnehezebb csatája. Rendbe kell raknia a pártot és olyan helyzetet teremteni, ami reményt ad Magyarországnak arra, hogy megszabadulhat Orbántól.  A kispártok tekintetében pedig hamar el kell válnia az ocsúnak a búzától. Akarnak kormányváltást vagy nem? Ha igen, akkor meg kell érteniük, hogy az MSZP nélkül nem fog menni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!