Orbán egy nagyképű tahó stílusában köpködte a francia elnököt Brüsszelben

„A magunkfajta közép-európaiaknak résen kell lenniük, jó ha kihegyezett és kiélezett ösztönökkel vesznek részt a megbeszéléseken”nyilatkozott pökhendien és zsebre tett kézzel Orbán a tegnapi uniós csúcstalálkozó után Brüsszelben.

„Még új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. Meg fogjuk nézni, meg fogjuk ismerni. Biztos vannak elképzelései” – heherészett a felcsúti Európa egyik vezető államának miniszterelnökéről a magyar közmédiának. A külföldi nem volt rá kíváncsi.

A külföldi sajtó Macronra volt kíváncsi, aki nem sokat kertelt az Orbánhoz hasonló uniós élősködőkről. Nyolc európai lapban – Le Figaro, El País, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, The Guardian, Gazeta Wyborcza – megjelent csütörtöki interjúban egyebek között azt mondta:

“Amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás ez EU-hoz, amely szerintük pénzosztására való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit.”

De lassabban is elmondta, hogy mindenki értse: “Amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás ez EU-hoz, amely szerintük pénzosztására való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit.”

Na erre érezte úgy Orbán, hogy rögtön a köztévé kamerájába nyegléskedik és üzen haza – miután mindent aláírt Brüsszelben -, hogy kiafaszagyerek, hát ő a faszagyerek:

„Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. Meg fogjuk nézni, meg fogjuk ismerni. Biztos vannak elképzelései. Van itt már néhány veterán, aki már tíz éve húzza az igát, biztos majd kiismeri magát. A belépője nem volt túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátságnak az a legjobb formája, hogy belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd is kiismeri itt magát” – volt Orbán válasza – na persze nem Macronnak s nem a szemébe, hanem szokása szerint sunyin hátulról nyakba köpve.

Pohos és mosdatlan országvezetőnk valószínűleg nem tud róla, hogy a köztudottan és vérmesen öntudatos franciák milliói választották meg Macront s feltehetően nem azért, mert tud egy jó gázszerelőt, akinek kifolyassa az uniós milliárdokat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!