Kórházban a brit uralkodó férje

Fertőzés miatt kórházba szállították a Fülöp edinburghi herceget, a brit uralkodó 96 esztendős férjét. A Buckingham-palota szerdai bejelentése szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó.

Az udvar nem részletezte Fülöp herceg betegségének mibenlétét, csak annyit közölt, hogy a panaszok egy hosszabb ideje fennálló egészségi problémából erednek. A közlemény szerint Fülöp herceg jó hangulatban van és sajnálja, hogy nem vehet részt az új parlamenti évad szerdai megnyitóján, amelyen hitvese, II. Erzsébet királynő ismerteti kormánya törvényalkotási programjának fő elemeit.

A palota hangsúlyozta, hogy a királynő programja nem módosul, a parlamenti megnyitó után az eredeti terveknek megfelelően megtekinti a rangos Royal Ascot lóversenysorozat szerda délutáni futamait.

Néhány hete bejelentették, hogy Fülöp ősztől visszavonul a közszerepléstől. A herceg augusztus végéig eleget tesz az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogad el meghívásokat ilyen eseményekre, bár az udvar azt nem zárja ki, hogy egyes nyilvános eseményeken Fülöp a későbbiekben is megjelenhet.

Fülöp herceg tavaly 110 hivatalos programon vett részt saját jogán, 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, és e szervezetekkel a jövőben is kapcsolatban marad, jóllehet aktív szerepet nyilvános megjelenések formájában ősztől már nem vállal ezeknek az intézményeknek a munkájában. Fülöp már több mint öt évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal. Akkori szavai szerint ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag és szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.

Ennek azonban az azóta eltelt években nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. Néhány éve szívkoszorúér-elzáródás miatt esett át sürgősségi műtéten és akkor orvosai ráparancsoltak, hogy most már pihenjen. Ezt az utasítást azonban jórészt elengedte a füle mellett és változatlan intenzitással folytatta hivatalos közszerepléseit.

Az agg herceg nevéhez több, már megdöntött és jövőbeni rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói hitves: 65 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

A királynő és Fülöp herceg az idén ünnepli 70. házassági évfordulóját, ez is példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!