Andorrai szégyen ide vagy oda. A Fidesz megduplázza a focisták legális fizetését

Az index szúrta ki, hogy a fideszes Gulyás Gergely által vezetett bizottság, Hende Csaba javaslatára, olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, ami lehetővé teszi, hogy egy Magyarországon futballozó sportoló, akár 250.000.000 Forintot is kereshessen úgy, hogy ebből mindössze 15%-ot kelljen adóznia.

Az EKHO nevű adókedvezmény jelenleg, artistáknak, grafikusoknak, íróknak, újságíróknak, hangmérnököknek, filmeseknek, valamint az edzőknek és sportolóknak nyújt lehetőséget arra, hogy 125.000.000 Forintos jövedelemhatárig igénybe vehessék a 15%-os „összadót”.

Ezt módosítaná most a Fidesz úgy, hogy kizárólag a sportolókra vonatkozóan az értékhatárt 250.000.000 Forintra emelné. Ez azt jelenti, hogy egy Magyar focista akár havi 21.000.000 Forintot is kereshet legálisan úgy, hogy abból mindössze 3.150.000 Forintot kell adóznia és a munkáltató terhei is jóval kisebbek, mint bármely más esetben.

Az ekhónak persze vannak azért hátrányai is: az ekho megfizetésével ugyanis nem lehet jogosultságot szerezni a táppénzre. A nyugdíj megállapításánál pedig a 15%-os ekho-alapnak csak a 61%-át (és az általános szabályok szerint adózó jövedelemrész, jellemzően a minimálbér egészét) lehet majd figyelembe venni.

De kit érdekel mindez, amikor havi 10-20 milliók repkednek. Ha mondjuk havi 15 milliós fizetéssel vonulhatnék nyugdíjba, nem nagyon bánnám, hogy csak a 61%-a van figyelembe véve a nyugdíj megállapításánál.

A legdühítőbb az időzítés. Az előterjesztés június 9.-én lett dátumozva. Ez pedig a Magyar futball felejthetetlen fekete napja. A „nevenincs” andorrai amatőrök győzték le a Magyar válogatottat 1:0-ra.

Nos, addig, amíg egy tanár, könyvelő, orvos vagy rendőr fizetése nem éri el a nettó 200.000 forintot és beleroskadnak a közterhekbe a munkáltatók, akkor a botrányosan leszerepelt labdarúgók kedvezményesen adózhatnak. Mondhatják, hogy micsoda demagóg megközelítés ez. Elismerem. Így tűnhet. Ennek ellenére fenntartom, hogy ez a javaslat vérlázító és indokolatlan. Ilyen ez a rendszer. Már lassan megszokjuk, hogy Mi nem számítunk.

Ön, aki most ezt olvassa, gondolom elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha ennyi pénzt keressen, pedig lehet, hogy éppen most mentett meg egy életet. Az mennyit ér?

[poll id=”12″]

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!