Tudta Ön, hogy már kétszer is fizet a szemétért? És azt, hogy még harmadszor is?

A kép illusztráció kép: MTI/EPA/Barbara Walton

2017.06.13. 8:30

Súlyos százmilliókat pumpál az állam egy olyan hulladékgazdálkodási rendszerbe, ami gyakorlatilag működésképtelen, és ami így is több tízmilliárd forintot emészt fel évente, az esztelen, és szervezetlen káosz fenntartásával pedig az adófizetői pénzeket – mondhatnánk úgy is; kidobják a kukába.

Eddig több mint 735 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére – derül ki abból az összesítésből, amelyet Magyar Nemzet a Közbeszerzési Értesítőben megjelent szolgáltatásmegrendelési hirdetmények alapján készített.

Az eredeti tervek szerint már tavaly április óta működnie kellene az állami társaság központi, egész országra kiterjedő számlázási rendszerének, de az valahogy mégsem működik.

A probléma sokrétű. Számlázási gondok vannak a cégnél, mégis kapnak egy nagy adag közpénzt. Több mint kétmillió háztartásba hónapok alatt sem érkezett meg a csekk a szemétdíjról, de van ahol a „nemzeti kukaholding” éppen az időben fizető ügyfeleket fenyegeti késedelmes fizetés miatt elmaradt bevételeinek behajtásával.

Az NHKV éppen döglődő számlázási rendszerére éppen tavaly adtak egy valag pénzt az adófizetők – a tender győztesei hogyhogy nem Orbán Viktor közeli barátjának Garancsi István cégtársai voltak – de úgy látszik az akkor juttatott 603 millió forint nem volt elég ahhoz, hogy úgy működhessen a rendszer, hogy a szemetet elviszik, a jónép meg megkapja a csekket. Mindenki örül és kész. Mint régen.

A hulladékszállítási rendszer fenntartása egyébként a tavalyi mintegy 20 milliárd forint után idén további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, ráadásul egyrészt az adónkból is fizetünk az államnak a szemétszállításért, meg egyszer fizetünk még a sárga csekken is – tehát kétszer fizetünk ugyanazért. Sőt, a szintén adópénzekből összeálló plusz pályázati pénzekkel együtt már gyakorlatilag háromszor.

Mindezt úgy, hogy bármikor az utcáinkon maradhat a szemét, mert az elszállítást végzők fizetését nem emelik, munkakörülményeik nem javulnak, ráadásul az NHKV nem fizeti ki időben az alá bekényszerített hulladékszállító cégeket sem.

„Szakértők többször hangsúlyozták: a jelenlegi szemétgyűjtési rendszer működésképtelen. Az állami vállalat gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csupán beszedi a pénzt a lakosságtól, és annak egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak. Az önkormányzati vállalkozások jelentős hányada pedig az új, NHKV által alkalmazott finanszírozási rendszer bevezetése és a rezsicsökkentés jegyében korábban végrehajtott árkorlátozások miatt a csőd szélén áll.” – írta a Magyar Nemzet.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!