Durva: Áder arcáról lesülhet a bőr a levéltől, amit Sólyom László írt

Sólyom László volt köztársasági elnök, aki az Alkotmánybíróság elnöke is volt nyolc éven keresztül, Lévay Miklós volt alkotmánybíró, Jakab András és Szente Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia doktora közös hivatalos beadványt küldött az Alkotmánybíróságnak.

A beadványban részletesen megmagyarázzák, hogy miért ellentétes az alaptörvénnyel a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosítása. Úgy vélik visszaható hatállyal meg kell semmisíteni az érintett rendelkezéseket, ami az Alkotmánybíróság feladata.

Sólyom László korábban, Az Eötvös Csoport fórumán mondta, hogy egy másodéves joghallgatónak sem kell túl sokat magyarázni a törvénymódosítás alkotmányellenességét és azt egyértelműen alkotmányellenesnek nevezte.

Három fő szempontot említenek a dokumentumban:

  1. Sérti az egyetemi autonómiát

  2. Korlátozza a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és tanuláshoz való jogot

  3. Sérti a jogállamiságot

Az Index szerint ennek a dokumentumnak a megszületése Áder János jelenlegi köztársasági elnöknek rendkívül kellemetlen, hiszen kijelentette, nem találta alaptörvény ellenesnek és aláírta a jogszabályt. A törvény végül úgy kerület az Alkotmánybíróság elé, hogy az MSZP a Jobbik és a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselői közül ötvenen aláírták a vizsgálat kezdeményezéséhez szükséges dokumentumot.

Itt elolvashatja a levelet.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!