Szörnyű tendencia. Elnéptelenedik a vidék. Miskolcról 23000-en tűntek el 8 év alatt

illusztráció: boldogsag.net

Elképesztő ütemben fogy a nagyvárosok lakosságszáma. Néhány vidéki várostól eltekintve, szinte mindenhol csökken a népesség.

Az egyik legelképesztőbb Miskolc helyzete. A város a rendszerváltás idején még az ország második legnagyobb városa volt a több, mint 200000 fős lakosságával. Napjainkban a borsodi megyeszékhelyén a friss adatok szerint 157 ezren élnek, ehhez képest Szegeden, ahol az utóbbi években lassan, de nő a népesség, 164 ezren lakhatnak körülbelül. Szeged az egyike azon néhány településnek, ahol a tendenciákat meghazudtoló módon nőtt populáció.

Hiába tehát a hangzatos ígéretek a munkahelyteremtésről, az élhető városról, a fejlődő és modernizálódó vidékről, a helyzet lesújtó. Különösen igaz ez az észak-magyarországi, az észak és dél-alföldi régiók városaira. Salgótarjánból például a lakosság 20%-a „menekül el”. A legtöbb emigráns külföldre vagy Budapestre távozott. Csakúgy, mint Miskolcról.

Mi mutathatja meg jobban egy városvezetés munkáját, mint az, hogy az emberek ott maradnak egy városban, oda tervezik a jövőjüket, ott keresnek munkát és ott képzelik el gyermekük, gyermekeik taníttatását is.

Miskolcon az elmúlt 7 évben szinte semmi nem történt. A város olyan, mintha megállt volna az idő. A jelenlegi fideszes városvezetés egyetlen teljesen saját projektje -mármint ami a nagyberuházásokat illeti- a tapolcai strandfürdő felújítása volt. A munkahelyteremtés tekintetében sem büszkélkedhet sok önálló, megvalósult projekttel a Kriza Ákos féle adminisztráció. A Japán Takata gyár volt az utolsó nagy befektető a városban 2013-ban. A sikerpropagandán és az előző vezetés által előkészített projektek befejezésén túl tehát, szinte semmi kézzelfogható változás nem történt, ami ott tartaná a fiatalokat.

A városban egyetlen helyen találhatunk toronydarut. Nem fogják kitalálni… Természetesen az új diósgyőri stadion épül gőzerővel. Az állami általános iskolák többsége kiürült. A legtöbb szülő egyházi iskolába igyekszik beíratni tanköteles csemetéjét. Az okokat sejthetik. Ha gyors CT vagy PET CT vizsgálatra van szüksége egy betegnek, azt Budapestre utalják be, noha a városban 4 kórház is „működik”. A nemrég kirobbant közétkeztetési botrány pedig azt bizonyítja, hogy itt is ugyanúgy jellemző a korrupció, mint az ország más területein. Mindent a haveroknak.

Miskolcnak tehát nem sikerült kilépnie abból a spirálból amibe a rendszerváltáskor került. Sajnálatos kórtünete ez az ország szinte egészének. Jön Orbán, mindent megígér. Jön a fideszes jelölt, lejáratja az ellenfelét és mindent megígér. Jön a fideszes vezetés és a propagandán túl semmit nem csinál, ami ott tartaná a városlakókat. Ha ez így megy tovább, tragikusan lecsökken majd a város lakosságszáma és Miskolc elnéptelenedik. Szörnyű ezt kimondani, de egész régiókat fenyeget ez a veszély. De legalább ne néznének hülyének minket. Ne hazudnának nekünk, rólunk. Ne mondanák, hogy minden rendben… Ez nagyon nincs rendben!

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!